Медичний працівник про легковажне ставлення до COVID-19 : «До тих пір, поки не стосується кожного, обережності – нуль»

Олена Роспутько – біолог клінічно-діагностичної лабораторії. Півтора десятиліття вона працює в Конотопській центральній районній лікарні. З початком епідемії вона з колегами почала проводити експрес-тести на коронавірус, тепер робить імуноферментний аналіз.

Біолог на службі медицини

Почувши в січні про те, що відбувається в Китаї, я чомусь подумала: незабаром це буде й у нас. Зрозуміло, що це небезпека. Небезпека, з якою до того ж невідомо, як боротися. Бо вірус достеменно ще не вивчений.

І ось вірус прийшов до Конотопа. Уже в березні ми почали робити експрес-тести. Спочатку ми навіть цілодобово чергували і якщо на «швидкій» привозили вночі хворого, то ми робили експрес-тест. Поки ми його робили, хворий чекав у наметі.

З приходом коронавірусу обсяг роботи зріс на кілька порядків. Ніколи навіть піднятися зі стільця. Особливо зараз, коли колега у відпустці й доводиться працювати за двох. Варто також відзначити, що відпустки працівникам лабораторії почали надаватися лише з червня. У березні-травні цього не було.

Лабораторія – досить великий підрозділ лікарні, проте з пацієнтами, у яких підозрюють Covid-19, працюють лише двоє. Навантаження дуже велике, хотілося б збільшити штат.

Що криється за абревіатурою ІФА

Ми робимо імуноферментний аналіз (ІФА). Для ІФА-тестування беруть кров і визначають наявність імуноглобулінів. Наявність у сироватці крові імуноглобуліну М вказує на те, що йде гострий процес захворювання, а імуноглобуліну G – що людина перехворіла або зустрілася з вірусом і у неї виробилися антитіла.

Зазвичай імуноглобуліни М виявляються в організмі людини з 6 по 14 день. Тож особам, які перебувають на самоізоляції, рекомендують проводити дослідження на 14-ий день. Імуноглобулін М, який дозволяє продіагностувати коронавірус, виробляється у крові на 6-14 день після того, як людина заразилася.

Цей тест визначає, чи мала людина контакт з інфекцією, чи перенесла вона хворобу. Його можна зробити і через кілька місяців після захворювання. Він має показати наявність антитіл

Щодня доводиться робити до трьох десятків ІФА-тестувань. Хоча, звичайно, це не абсолютна цифра — бувають різні зміни і показники суттєво відрізняються. Орієнтовно десь 3 % з них виявляються позитивними.

Якщо ІФА-тест виявляється позитивним, хворого скеровують на аналіз в Суми. Лише після підтвердження позитивного результату хворому ставлять діагноз Covid-19. ПЛР-тестування в Конотопі не роблять.

Звичайно, наша робота ІФА-тестуваннями не обмежується. Робимо аналізи на гепатити, групу крові, на аскариди, опісторхоз. Може траплятися за зміну до сотні аналізів всіх категорій.

Нескорені
Як я вже говорила, умови роботи сьогодні досить складні. Проте, незважаючи на це, ні у мене, ні у моїх колег думок змінити роботу не виникало. Велику роль у формуванні позитивного настрою зіграла моя родина. Особливо, коли були нічні чергування, було досить важко – постійне очікування, що ось-ось телефоном викличуть на роботу. На щастя, це вже в минулому.

Проте сьогодні не легше по-своєму – багато йде людей на обстеження. Я вважаю, це правильно. Обстежуємо медичних працівників, людей, яким потрібна госпіталізація, онкохворих, студентів на поселення в гуртожиток, людей, які мали контакти з хворими на коронавірус.

Зазвичай сьогодні цікавляться надбавками до заробітної плати, які отримують медики. Нам доплачують за контактування з хворими, які мають позитивні аналізи на Covid-19

Я вважаю, що населення Конотопщини (та, мабуть, не тільки її) дуже легковажно ставиться до епідеміологічної ситуації. Побутує думка, що все це вигадки. До тих пір, поки не стосується кожного, обережності – нуль. Ті, хто не має стосунку до медицини, не бачать жахів, пов’язаних з пандемією, вважають інформацію про коронавірус просто залякуванням. Кількість інформації у ЗМІ ніби й нормальна. Проте зневажливе ставлення до неї – сприяє тому, що сьогодні хвороба б’є антирекорди.

Цей вірус відрізняється від багатьох інших – на нього не впливає ні спека, ні інші погодні фактори. Він ще достеменно не вивчений, тому невідомо, як буде далі. Проте хочеться вірити, що й цю проблему (як і багато інших в Україні) ми здолаємо.

Джерело: