Максим Гузенко прозвітував про свою депутатську діяльність у березні

Народний депутат України по виборчому округу №161 Максим Гузенко (депутатська фракція ПП «Слуга народу», Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політикиу Фейсбуці прозвітував про свою діяльність за березень 2021 року.

Законодавча робота та ініціативи

  • 10 березня взяв участь у позачерговому засіданні Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики. Обговорили проект Закону про матеріали і предмети, що контактують із харчовими продуктами (№4568). Це документ про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів (один із пунктів моєї передвиборної програми): він має підвищити контроль за їхньою якістю та мінімізувати ризики негативного впливу матеріалів на здоров’я споживачів. Ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону.
  • 10 березня Кабінет Міністрів оновив програму державної підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства, одним з ініціаторів нової редакції якої був я. Прийняті зміни удосконалюють механізм спрямування коштів на підтримку цих галузей, а також оновлюють процедуру подання документів для отримання компенсації. Один сільгоспвиробник відтепер може розраховувати на фінансову підтримку до 60 млн грн.
  • 16 березня взяв участь у засіданні Верховної Ради. Зокрема, почали розгляд у другому читанні законопроекту № 2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який ми довго і детально обговорювали на засіданнях Комітету. Документ стане ще одним великим кроком у проведенні ініційованої Президентом земельної реформи. Завдяки його прийняттю громади отримають реальний шанс стати справжніми господарями власної землі.
  • 17 березня на засіданні Комітету опрацювали два важливих законопроекти, які мають поліпшити сферу дитячого харчування в Україні та забезпечити права працівників державних сільгосппідприємств на одержання земельної частки. Перший — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» (№4554). Другий — про зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) (№3012-2).

Робочі візити

  • 23 березня за моєю ініціативою Сумщину відвідали заступник Міністра з розвитку громад та територій України Іван Лукеря, голова підкомітету Верховної Ради України з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Метою візиту були зустрічі з головами громад, збір їхньої проблематики та огляд об’єктів «Великого Будівництва». Відвідали Роменський, Недригайлівський райони та місто Суми. Окреслили проблеми, перспективи розвитку області, можливості державного фінансування місцевих проектів.
  • 24 березня провів зустрічі з аграріями Сумщини — відвідав ТМ «Ромен фрут» і Сумську дослідну станцію садівництва ІС НААН. Обговорив із працівниками оновлену Кабміном програму державної підтримки садівництва, виноградарства та хмелярства, нову редакцію якої ми ініціювали на засіданні Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики. Прийняті зміни удосконалили механізм спрямування коштів на підтримку цих галузей і спростили процедуру отримання компенсації за придбання садивного матеріалу, техніки, нове будівництво тощо. Тепер сфера садівництва і виноградарства має ще більше можливостей для розвитку і побудови успішного бізнесу.
  • Відвідав Попівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів (Конотопський район), де наразі будують спортивний майданчик із футбольним полем зі штучним покриттям. Проконтролював хід робіт — вони виконані вже на 85%, тож найближчим часом місцевих жителів буде радувати новий спортивний об’єкт. Тут заплановане також будівництво водопровідних мереж за рахунок Фонду соціально-економічного розвитку, що частково вирішить стан екологічної ситуації, яка утворилася довкола діяльності Попівського спиртового заводу.

Залучено фінансування

  • У жителів села Синівка Роменського району тепер є всі умови, щоб отримувати вчасні та кваліфіковані медичні послуги. Днями тут відкрили сучасну амбулаторію первинної медичної допомоги — питання вирішувалося під моїм особистим контролем. Об’єкт побудували з нуля у рамках програми «Велике будівництво». На його зведення було виділено понад 9 мільйонів гривень — це кошти державного бюджету в співфінансуванні з місцевими бюджетами. Крім того, за рахунок місцевої субвенції був придбаний новий службовий автомобіль для лікарів.
  • Ще одну дорогу на Сумщині очікує капітальне відновлення. За мого сприяння ремонт автошляху 0191306 Ріпки-В’юнне-Рогинці внесений у титульний список на 2021 рік. Голова Сумської ОДА вже схвалив виділення 20 мільйонів гривень на проведення ремонту.