«Лягаємо спати і боїмося»: В Сумах будинок тріщить по швах

Будинок на вул. Петропаловская, 68, відомий багатьом сумчанам. Побудований він був ще в 1966 р На першому поверсі всю його довге життя розташовувалися магазини.

З моменту спорудження, а вірніше, ще на етапі проектування будинку не пощастило. Як розповідають його старожили і будівельники, будинок цілий рік не приймали в експлуатацію через вертикальних тріщин в районі 2-го і 3-го під’їздів, які відразу ж з’явилися на фасаді будинку і бічній стіні. Будівля ледь не визнали аварійним, а потім передній фасад і бічні стіни обклали гарною плиткою – і в 1967 р заселили мешканців. Як виявилося, проблеми виникли через те, що перед початком будівництва належним чином не виконали геодезичні дослідження і вибрали не той тип фундаменту. Помилки врахували і наступні за цим будинком п’ятиповерхівки будували вже на палях.

– В останні роки, можливо, через котловану, який вирили навпроти нашого будинку під будівництво семиповерхівки, – кажуть нинішні мешканці Петропавлівської, 68, – руйнування прискорилося, тріщини з боку фасаду будинку, де розташовані під’їзди, збільшуються, що називається, на очах , кілька найбільших прошивають стіну наскрізь, дерев’яне вікно в під’їзді на 5-му поверсі – перекосилося, несуча стіна вигнулась. Тріснула плита перекриття, так що є реальна загроза втрати опори плит перекриття через перекіс козирка над третім під’їздом. Зі стіни випадають цеглини, так що ходити під будинком просто небезпечно. А недавно додалася ще одна біда – між 2-м і 3-м під’їздами, як раз під стіною, провалився асфальт. Яма досить глибока, будинок стоїть нижче рівня двору, так що вся дощова вода тече прямо в цю яму, під фундамент. Правда, керуюча компанія «Сумитеплоенергоцентраль» засипала яму щебенем, обгородила парканом з стрічками і обіцяла через кілька днів заасфальтувати.

– А ви зверталися за допомогою до міської влади?

– Звичайно, – відповідає Надія Дмитрівна, мешканка будинку. – І в Сумська міськрада, і в облдержадміністрацію, і навіть в Офіс президента і до Кабміну (правда, звернення переслали на розгляд в ОДА і до міськради) … Олександр Журба, який на той момент обіймав посаду профільного заступника мера, надіслав письмову відповідь. У ньому він повідомив, що в 2018 р департамент інфраструктури за рахунок міськбюджету виготовив проектно-кошторисну документацію на капремонт нашого будинку, і за експертною оцінкою на це необхідно 4,3 млн. Грн. Але експерти зробили висновок, що будинок не в аварійному стані, і дали рекомендацію посилити будівлю методом встановлення тяжів, щоб стіна не руйнувалася далі. Однак у зв’язку з обмеженістю коштів міськбюджету в 2020 р виконати ці роботи немає можливості. Нам, правда, запропонували відремонтувати будинок, якщо ми погодимося на програму співфінансування. Потрібно зібрати 30% необхідної суми. Чи мислимо зібрати пенсіонерам, які складають абсолютну більшість мешканців нашого будинку, 1,2 млн. Грн.?! Невже потрібно чекати повторення трагедії в Дніпрі або Одесі, де зруйнувалися багатоповерхівки, щоб міська влада заворушилася?

– Знаєте, – додає мешканка квартири, по якій проходить одна з найглибших тріщин, – лягаємо спати і боїмося – НЕ завалимося чи? Радує тільки одне – живемо на п’ятому поверсі, так що будемо зверху.

– Чи може керуюча компанія допомогти дому? – поставили запитання представнику «Сумитеплоенергоцентралі».

– Ми можемо тільки запінити тріщини, капремонтом будинку ми не маємо права займатися, та й коштів на нього немає. Департамент інфраструктури вже два рази робив проектно-кошторисну документацію на капремонт будинку. Перший проект був виконаний в 2017 р, але, так як роботи не були зроблені (кошти для них були заплановані в бюджеті, але так і не виділені), проект застарів. У 2018 році ми поставили маяки на стіни будинку. За цей час тріщини значно збільшилися. У 2018 р міськбюджет виділив на новий проект 800 тис. Грн., По ньому на ремонт потрібно понад 4 млн. Грн. У проект включили утеплення будинку. Але яке утеплення – хоч би кошти на його стяжку виділили! До речі, ми запитували результати експертизи в департаменті інфраструктури, але ні нам, ні представнику будинку її не показали, – заявили в жеку. – Що стосується ями біля будинку, то ми її найближчим часом забетоніруем.

Виходить, що вирішити проблему будинку можна тільки за допомогою міської влади. Мешканці запрошують на екскурсію директора департаменту інфраструктури. Можливо, якщо він на власні очі побачать тріщини і вивалюються з козирка цеглини, то знайде кошти хай не на капремонт, але хоча б на установку тяжів? .. До речі, 16 тисяч на рахунку будинку є … Проект, виконаний в 2018 р, незабаром теж застаріє, так що, можливо, доведеться виділяти гроші на третій. Ось вам і ефективність і розумне використання бюджетних коштів …

Джерело: