Літні майданчики в Сумах порушують карантин

Про це повідомила фахівець відділу торгівлі Сумської міськради Галина Даценко. За останні три тижні фахівці відділу торгівлі в складі мобільних груп, куди входячи також представники поліції і Госпродпотребслужби, провели безліч рейдів щодо дотримання карантинних обмежень ресторанами, кафе, літніми майданчиками та іншими закладами громадського харчування. І кожен раз виявляли порушення, в тому числі – роботу закладів пізніше 23.00.

Нагадаємо, що в зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації по захворюваності COVID-19 Кабмін 11 липня ухвалила рішення заборонити роботу розважальних закладів та закладів громадського харчування з 23.00 до 7.00.

За словами Галини Даценко, всього в Сумах на сьогодні 27 закладів, у яких затверджений нічний графік роботи, тобто пізніше 23.00 (за звичайних обставин). До введення заборони на нічну роботу ситуація була надзвичайно складною. Так, під час рейду, проведеного пізно ввечері 10 липня, вони перевірили три об’єкти – літній майданчик в парку ім.Кожедуба, розважальний заклад «Трибуна парк» і літній майданчик кафе «Колібрі» під Харківським мостом. Порушення за кількістю відвідувачів і дотримання безпечної дистанції були зафіксовані всюди. А 11 липня, вже коли діяла заборона на роботу після 23.00, було перевірено шість об’єктів і три з них працювали. Причому на одному з майданчиків одночасно перебувало більше ста чоловік, ситуація була некерованою і мобільній групі довелося викликати для підкріплення додаткові наряди поліції. Правда, протоколів ні на кого не становили, а провели роз’яснювальну роботу з адміністрацією закладів та відвідувачами. 14 липня відбувся рейд по 17 закладам, вже майже ніхто не працював після 23.00, крім одного, на яке поліцейські і склали адмінпротокол.

В цілому, за словами Г.Даценко, в останні два тижні ситуація більш-менш покращилася. Хоча по час останнього рейду, який проводився в ніч з 30 на 31 липня, з 17 перевірених об’єктів три працювали. У двох відвідувачів було небагато і після візиту перевіряючих вони відразу розійшлися, а заклади закрилися. А в одному, де в закритому приміщенні проводилася дискотека, було близько 40 чоловік і ніякі карантинні обмеження клієнтами не дотримувалися – ні масок, ні дотримання дистанції. Так що рейди триватимуть.

На сьогодні, за словами чиновниці, дозволено працювати в нічний час тільки тим кафе і закусочних (в тому числі при магазинах), які торгують їжею і напоями на винос.

Джерело: