Лісгосп на Сумщині оштрафували за необґрунтовану виручку

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області була проведена планова перевірка ДП «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ ЛІСГОСП» з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін.

Під час перевірки було встановлено порушення порядку формування, встановлення та застосування цін на дрова, що реалізуються населенню для побутових потреб за рахунок застосування рентабельності у розмірі, що перевищує граничний 5%, який встановлений п.1 розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 28.10.2010 р. №715 «Про державне регулювання цін на паливно-енергетичні ресурси, що відпускаються населенню для побутових потреб».

У результаті застосування неправомірних цін підприємство отримало необґрунтовану виручку у сумі 23 554,89 грн.

За результатами перевірки було винесено припис про усунення порушення порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих цін) шляхом проведення розрахунків та встановлення цін на дрова, що реалізуються населенню для побутових потреб з урахуванням рентабельності 5% та повернути зайво нараховані споживачам та необґрунтовано отримані підприємством кошти у сумі 23 554,89 грн., а також на суб’єкта господарювання був накладений штраф в розмірі 100% одержаної необґрунтованої виручки.

ДП «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ ЛІСГОСП» не погодився з винесеним приписом та оскаржив його в судовому порядку. Рішенням Сумського окружного адміністративного суду по справі №480/1902/19, залишеним без змін Другим апеляційним судом винесений припис був визнаний законним.

Суб’єкт господарювання також оскаржив рішення про застосування до нього штрафних санкцій. Рішенням Сумського окружного адміністративного суду по справі №480/4813/19 рішення про застосування штрафних санкцій було визнано протиправним та скасовано. Однак, на зазначене рішення відділом правового забезпечення була подана апеляційна скарга, на підставі якої Другий апеляційний адміністративний суд постановою від 01.10.2020 скасував рішення суду першої інстанції та визнав законним застосування штрафних санкцій до ДП «ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ ЛІСГОСП» в розмірі 23 554,89 грн.

Враховуючи вищевикладене, відділом правового забезпечення в судовому порядку була доведена наявність фактів порушення суб’єктом господарювання вимог чинного законодавства щодо реалізації дров населенню для побутових потреб та законність вжитих Головним управлінням заходів реагування на підставі матеріалів перевірки.

Головне управління вважає неприпустимим зловживання суб’єктів господарювання в частині необґрунтованого завищення державних регульованих цін, особливо на соціально значущі товари та попереджає, що відповідальність за відповідні порушення буде невідворотною.

У випадку порушень прав споживачів, передбачених законодавством споживачі мають право звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за захистом їх порушених прав та поверненням необґрунтовано одержаних коштів суб’єктом господарювання.

Джерело: