Лаборанти 4-ої міськлікарні навчатимуться на робочому місці в обласному лабораторному центрі

Як уже повідомлялося, щоб швидше отримати результати тестів на коронавірус (особливо пацієнтам, госпіталізованим у стаціонари), в Сумах вирішили придбати свою ПЛР-лабораторію, яку планують встановити на базі 4-ої міськлікарні. На ці цілі з міського бюджету було виділено 1,8 млн. грн. Придбання обладнання, як уточнила сьогодні на брифінгу керівник міського відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко, повинна відбутися вже на цьому тижні. Готувати фахівців для роботи на новій установці будуть в Сумському обласному лабораторному центрі. До слова, він єдиний на Сумщині, де проводиться дослідження біоматеріалу на COVID-19, пише shans.com.ua.

— Між лікувальним закладом і лабораторним центром укладений договір, згідно з яким працівники лабораторії 4-ої міськлікарні навчатимуться на робочому місці, — уточнила Олена Чумаченко. — Після — отримають відповідний документ, що підтверджує, що вони можуть працювати на цьому обладнанні. Єдине питання — в акредитації ПЛР-лабораторії, оскільки це особливо небезпечний підрозділ. На сьогодні керівник лікарні зустрічається з фахівцями, які визначать обсяг робіт для проведення акредитації. Поки обладнання буде поставлено в медустанову — роботи вже почнуться. Ми разом з робочою групою (було залучено і представників обласного лабораторного центру) ретельно вивчили пропозиції і визначилися, яке обладнання нам необхідно. Це — автоматична установка на 48 завантажень на зміну (цикл роботи — 2 години). Протягом робочого дня лаборанти зможуть виконати як мінімум три цикли завантаження. Розраховуємо на 150 досліджень в зміну. Як я вже озвучувала раніше, максимальний термін для запуску лабораторії — місяць. Але ми докладемо зусиль, щоб це було швидше.

Також, за словами керівника міського відділу охорони здоров’я, з профільним міністерством вирішується питання забезпечення ПЦЛ-лабораторії тест-системами. Ще її потрібно укомплектувати необхідним обладнанням для роботи (морозильна камера, столи та ін.) — за рахунок міського бюджету. На ці цілі необхідно не менше 500 тис. грн.