Конфлікт біля річки на Сумщині закінчився розстрілом рибалки

Ловля риби (якщо вона відбувається не в промислових масштабах) вважається дуже заспокійливим заняттям. Гармонія природи, тихе спостереження за вудками, азарт вдалого вилову розчиняють весь накопичився негатив, допомагають розслабитися і зібратися з силами.

Але, як з’ясувалося, не всім. Якщо для людини головне – демонстрація своєї крутизни, він знайде неприємні пригоди і створить конфліктні ситуації всюди, де б не з’явився.

Нещодавно результат саме такого підходу до життя з боку двох наполегливих чоловіків розглядав Шосткинський міськрайонний суд. У травні 2018 року місцевий житель Валерій (імена змінені) рибалив в місці впадання р. Шостка в Десну неподалік від с. Пирогівка Шосткинського району. Для риболовлі він використовував надувний човен, яку взяв у сусіда, і, судячи з усього, заборонені законом мережі. Коли він плавав на човні і перевіряв встановлені в річці мережі, його побачили ще двоє рибалок, які також приїхали відпочити і половити рибу в гирлі Шостки. Це були батько і син. Побачивши браконьєра, молодший рибалка, Сергій, дуже обурився. І не тільки незаконним способом лову, але і тим, що браконьєрські сітки унеможливили ловлю риби для інших рибалок. Разом з батьком він почав кликати Валерія, а коли той підплив, зажадав прибрати мережі з річки – або він викличе поліцію. Той відмовився, почалася сварка. Сергій пообіцяв порізати опонентові човен, але той не злякався. А ось коли Сергій дістав телефон і пригрозив подзвонити в поліцію, Валерій почав збирати свої речі в човні.

І тут Сергій зробив стратегічну помилку. Замість того щоб дати опонентові відступити, зберігши обличчя, він все-таки проткнув човен ножем – як він потім пояснив, щоб Валерій не втік до приїзду поліції. Але той спокійно пішов, кинувши човна і поугрожав рибалкам на прощання. Мережі залишилися в річці, рибалити на цьому місці сенсу не було, а до наступної підходящої для рибного лову з берега точці потрібно було йти через село. Зібравши вудки, вони рушили в путь. Але рибалка в той день так і не вийшла. Поки рибалки розбирали свої снасті, до них підійшов вже збігав додому Валерій, який ніс на плечі щось, прикрите тканиною. На відстані близько 10 м він зупинився і стягнув покривало. Під ним виявилося одноствольну мисливську рушницю.

Відчуваючи себе відмінно крутим, Валерій повільно направив рушницю на Сергія і сказав: «Дзвони, кому збирався». Сергій запитав, чи розуміє браконьєр, ніж це все може закінчитися. «Мені все одно», – сказав Валерій і вистрілив прямо в груди Сергію.

Сергій різко присів. Заявивши, що через таких, як Сергій, йому життя немає, Валерій пішов, зажадавши, щоб Сергій завтра прийшов клеїти човен, не забувши повідомити батькові Сергія, що йому пощастило, а так-то у нього патронів на всіх вистачить. Удома він першим ділом закопав зброю.

Рушниця виявилося зарядженою дробом. У тіло Сергія потрапило вісім дробин – від більшої частини заряду йому вдалося ухилитися. Але і те, що йому дісталося, наробило справ – дріб пошкодила легені і органи черевної порожнини.

Побачивши кров на тілі сина, батько спробував відвести його в село, але йти Сергій не міг. Тоді його батько викликав швидку і побіг до дороги її зустрічати, щоб показати їх місцезнаходження. Медики надали Сергію першу допомогу і відвезли в лікарню. В ході операції лікарям вдалося витягти тільки три дробини. Решта Сергій, який залишився інвалідом, носить всередині, до сих пір у нього великі проблеми зі здоров’ям, працювати він не може.

Правоохоронці кваліфікували дії Валерія як закінчений замах на вбивство, адже він стріляв у людину і вбив би його, якби Сергій не зробив різкий рух. Однак в суді Валерій заявив, що взяв з собою рушницю просто для захисту від приїжджих рибалок, а йшов до них, щоб домовитися про ремонт човна. Зброю він нібито два роки тому знайшов у лісі і стріляти з нього не збирався. Але приїжджі, побачивши його, рушили в його бік, і він просто намагався їх налякати. Нікого вбивати він нібито не збирався, стріляв в їхньому напрямку, ні в кого не цілячись, і нібито навіть не зрозумів, що потрапив, – інакше відразу надав би допомогу. Про те, що чоловік постраждав від пострілу, він, за його словами, дізнався тільки після приїзду швидкої. І, звичайно, заявив, що мережі були не його, а він рибалив зі спінінгом.

Валерій приходив до лікарні до Сергія, пропонував гроші на лікування. Спочатку потерпілий і його батько відмовилися, але Валерій продовжував приходити, а суми лікарняних витрат були непідйомними для сім’ї. Тому протягом якогось часу вони брали гроші – 23 тис. Грн. Потім на їхню адресу почали надходити погрози від дружини Валерія і невідомого їм чоловіка – і вони припинили всі контакти з обвинувачуваним.

Вивчивши всі матеріали справи, суд прийшов до висновку про винність Валерія в інкримінованому йому злочині. Але так як спроба не була все ж доведена до кінця, суд застосував норми ст.69 КК України про пом’якшення покарання і засудив Валерія до п’яти років позбавлення волі. Також йому належить сплатити потерпілому майже 90 тис. Грн. компенсації витрат на лікування та моральної шкоди.

Джерело: