Досвідчений картопляр із Сумщини Олександр Чередник розповів в інтерв’ю seeds.org.ua , який сорт картоплі найкращий для української землі.
– Як давно Ви вирощуєте картоплю?
– Скільки сортів вирощуєте зараз?
– Близько 13, але деякі виключно пробую. У рік з нових буває 4-5 сортів, інші ж сорти у мене постійні. Всі вони чимось особливі: один – смаком, другий – врожайністю, третій – ранньою стиглістю, четвертий – виглядає добре. Однакових сортів у мене практично немає.
А навіщо? Буває, кажуть мені: ось, нова картопля, спробуй. Якщо у мене є щось схоже, іншого такого мені вже не треба.
– То яка ж картопля найкраще росте на Сумщині?
– Найкращої картоплі в природі не існує. Інакше була б тільки вона.
– А нові сорти? Чи траплялося щось неймовірне серед новинок?
– Я вирощую сорти картоплі, які сертифіковані в Україні приблизно у 2014-2017 роках. Ці сорти порівняно нові.
Однак більш нові сорти – це не тільки більш висока репродукція, а й ціна. Водночас мої улюблені сорти 13-ї і 14-ї репродукції вирощуються абсолютно без втрати продуктивності. Більше тисячі центнерів в перекладі на гектар.
Елітні це сорти чи ні – не має значення.
– Чи траплялися картопляні рекорди за час вашого тривалого хобі?
– Є – 2670 центнерів картоплі, в перекладі на гектар. Близько 5 кг з куща в польових умовах. Однак, що це за сорт… я вам не скажу. Поки це секрет.
– Картопля подорожчала, і сімейні господарства знову збільшили площі під нею в багатьох регіонах України. Як наразі справи на Сумщині?
– У нас картоплею займаються небагато фермерів – занадто метушні багато. Сіють кукурудзу, соняшник, ріпак. А років 15 тому дрібні фермери і приватники вирощували 90% картоплі. І вони забезпечували практично всю Україну.
І зараз в той самий Київ приїжджає вантажівка “під під’їзд” і поступово продає місцевим всю картоплю. Все це дрібні фермери, у яких гектар або півгектара картоплі зростає і є мінітрактор.
– А як Ви ставитеся до нових екзотичних сортів? Не так давно модним стало вирощувати картоплю фіолетового кольору.
– Для тих, хто лікує шлунково-кишкові захворювання картоплею, для них, можливо, це і прийнятно. Але для картоплі фрі або пюре… таку картоплю я їсти не буду. В Україні і Європі надають перевагу сортам з жовтою м’якоттю, а ось в Росії – з білою.
– Кажуть, що один і той сорт картоплі в різних регіонах України дає різні смакові якості?
– Звісно. І це природний процес. У мене часто запитують: а скільки крохмалю у вашій картоплі? Я завжди відповідаю, що це залежить від року, від кількості добрив на полі, скільки було сонячних днів, і яким був грунт.
Південні регіони не призначені для вирощування картоплі.
Картопля не боїться посухи, вона боїться спеки.