Ірина Троцька: «Адекватне ставлення до маски – це Ваше здоров’я і здоров’я людей навколо Вас»

Обласний інфекціоніст Ірина Троцька, яка безпосередньо працює з хворими коронавірусів, нагадує про важливість носіння масок в складний епідеміологічний період. Своїми рекомендаціями лікар поділилася на особистій сторінці в Фейсбуці:

«Всесвітня організація охорони здоров’я неодноразово оновлювала рекомендації по використанню масок в якості запобіжного заходу в умовах пандемії коронавируса. «Ми радимо людям 60 років і старше, а також тим, у кого є захворювання, носити медичні маски в тих місцях, де неможлива фізична дистанція», – сказав недавно її генеральний директор Гебрейесус. ВООЗ також вважає, що урядам слід заохочувати населення носити маски при поширенні вірусу в місцях, де важко забезпечити соціальну дистанцію. Хоча в колишніх рекомендаціях організації говорилося про те, що медичні маски необхідно носити тільки хворим.

А ось я, незалежно від чергового посилу ВООЗ, завжди залишаюся непохитним апологетом носіння масок у разі загрози інфікування. Медична, або хірургічна, маска – найпростіша захист шкіри обличчя і органів дихання. Ефективний захист медична маска забезпечує протягом двох годин, потім її змінюють. Так само часто потрібно міняти і маску з тканини, зшиту самостійно.

Ті, хто не носить масок в магазинах, транспорті та ін., Надходить так дуже даремно. Здоров’я цих людей хвилює вдруге – кожен має право захворіти через дурість і впертості. Але ось тих, хто поруч, мені шкода. Вони точно не винні. Адже до появи очевидних симптомів кожен може бути потенційним носієм вірусу і не знати про це. Так, маски не дають 100% захисту. Але вони значно знижують небезпеку. І якщо навколо вас інші в масках, значить ризик ще менше.

До речі, в лабораторних умовах маски значно знижували кількість частинок різних вірусів, які розповсюджуються інфікованими пацієнтами. Вчені з’ясували, що необхідність носіння масок виправдана в умовах пандемії COVID-19. У зв’язку з цим процитую професора Тріша Грінхалха (вельми шановного фахівця): «Математичне моделювання передбачає, що покриття особи, яке на 60% ефективно блокує передачу вірусу і використовується 60% населення, знизить R0 до рівня нижче 1,0».

Коротше, адекватне ставлення до маски – це Ваше здоров’я і здоров’я людей навколо Вас. Чомусь щодо презерватива стільки емоцій не виникає.
Тому, як лікар, що працює в лікувальному закладі «першої хвилі», куди постійно надходять хворі, дозволю собі дати слушну, на мій погляд, порада – дотримуйтеся дистанції, надіньте маску, мийте руки. І, дай Бог, ми неодмінно виліземо з усього цього».

debaty.sumy.ua