Губернатор: Маємо розірвати ланцюг захворюваності на COVID-19

На цьому наголосив голова облдержадміністрації під час брифінгу щодо збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію на Сумщині.

Роман Грищенко повідомив, що 10 жовтня під час позачергового засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято ряд вкрай необхідних рішень про запровадження обмежень на території м. Суми.

«Рішення обласної комісії – це вимушені заходи, які спрямовані на зменшення захворюваності на коронавірусну інфекцію. Адже медичні заклади обласного центру вже переповнені хворими», – зауважив очільник облдержадміністрації.

Сьогодні на Сумщині вперше зареєстровано 412 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію за добу, що вдвічі більше, ніж щодня на минулому тижні. Наразі Сумська область займає перше місце в Україні за показником кількості випадків захворювання на 100 тис. населення.

Голова облдержадміністрації звернувся до керівників органів державної виконавчої влади, що розташовані в Сумах, керівників підприємств та організацій з пропозицією розглянути питання щодо можливості переведення працівників, які зможуть виконувати свої посадові обв’язки онлайн, на режим дистанційної роботи.

Школи вже сьогодні переведені на дистанційне навчання, вузи теж мають припинити стаціонарне навчання, гуртожитки необхідно звільнити. Заборонена посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення. Міський транспорт поки що працює у попередньому режимі, відповідно до вимог адаптивного карантину. Також обмежується приймання відвідувачів у закладах культури, кінотеатрах, ресторанах, кафе, торговельно-розважальних центрах, спортивних залах, фітнес-центрах, закладах торговельного і побутового обслуговування. Заклади громадського харчування можуть здійснювати адресну доставку замовлень.

Як повідомив Роман Грищенко, ринки поки що продовжать працювати у звичайному режимі із суворим дотриманням карантинних обмежень. Проте щотижневий моніторинг їхньої роботи показує наявність низки порушень і, якщо ситуація кардинально не зміниться, буде розглядатися питання щодо їх закриття.

Окремо голова облдержадміністрації звернувся до підприємців, які пікетують адмінустанови з вимогою не встановлювати обмеження.

«Я їх розумію. Але кожен із нас має розуміти і те, що питання роботи і заробітків, та питання життя і смерті – це питання зовсім різного рівня. Ми маємо розірвати ланцюг захворюваності, витримати лише два тижні, вжити максимум заходів, щоб знизився рівень захворюваності, а «червона» зона не поширилася на всю Сумську область», – підкреслив Роман Грищенко.

Джерело: