Жителька Глухова з липовим посвідченням «чорнобильця» більше 20 років отримувала виплати

Мешканка Глухова отримала підроблене посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС понад чверть століття тому. Виявилося, документ їй був виданий шляхом “введення в Оману керівніх та відповідніх ОРГАНІВ”.

А передумовами до викриття стали нестикування в фактах, що підтверджують істинність поданих нею документів. Обман з’ясувався ще в кінці 90-х, а повторно в 2020 році. Але про все по порядку.

Починалося все в далеких 80-х. На той момент жінка була прописана в 120 км від Прип’яті, в Чернігівській області. Вона проживала там протягом 4-х років, з 1984 – по 1988 роки. Зустріла чоловіка, народили діточок. 26 квітня 1986 року сталась аварія на Чорнобильській АЕС, яка стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Радіоактивні опади і пил рознеслися по Україні, Білорусії і дісталися до Західної Європи. Світ змінився, змінився звичний уклад життя сотень тисяч людей.

У 1991 р держава взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи у вигляді надання компенсацій і пільг.

З урахуванням обставин жінка отримала посвідчення учасника ліквідації Чорнобильської аварії. Завдяки цьому вона могла користуватися різними пільгами. І користувалася, поки в 1999 році з управління соцзахисту населення Чернігівської ОДА в пенсійний фонд м.Суми (на той момент фігурантка вже була прописана в Сумах) не прийшов лист, в якому говорилося про безпідставність одержання нею посвідчення “чорнобильця”, мовляв видано воно було помилково. Згідно з рішенням Чернігівської ОДА “ксиву” потрібно було вилучити, а пільги припинити. Однак, у виконання рішення так і не було наведено.

Жінка перебралася до Глухова, прописана була в Сумах, але комісію проходила чомусь в Чернігові. Хоча, згідно з регламентом, проходити МСЕК (медико-соціальна експертна комісія) чорнобильці повинні за місцем фактичної прописки. Тобто, наприклад, житель Сум не має підстав проходити огляд, де заманеться – в Запоріжжі, або Харкові. А якщо таке сталося, то даний факт є грубим порушенням порядку, який регламентує статус чорнобильця. Так, не все так просто!

Крім посвідчення у жінки за документами є інвалідність 1 групи, причина якої полягає в проживанні на території радіаційного забруднення. Протягом всього періоду інвалідності вона проходила огляд в Чернігівській МСЕК. Останній раз в 2007, коли група інвалідності була встановлена ​​безстроково.

Тріумф дилетанта

З деяких пір в Глухові була створена організація учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Очолила організацію та сама жінка, про яку йде мова в статті. За посвідченням вона була інвалідом війни 1 групи. Як розповідає діючий представник “Союз Чорнобиль Україна” Анатолій Вертюк, її ніхто не обирав, вона сама проявила ініціативу. Анатолій Григорович згадує, що ніхто з чорнобильців Глухова перешкоджати її активності не став. Навпаки – він особисто став допомагати їй з оформленням документів, бігав скрізь по всіх інстанціях. А пізніше з’ясувалося, що без його відома новоспечена глава учасників аварії на ЧАЕС в якості фактичної адреси для реєстрації організації вказала адресу Анатолія Григоровича, мовляв “нехай буде, потім виправимо”. Але “потім” тривати більше 2-х років. Обурює А.Вертюкова і той факт, що від імені ліквідаторів Глухова в одній з місцевих газет хтось висловлює співчуття з приводу втрати її колишнього чоловіка. Чоловік нарікає, мовляв за останній час померло тільки троє, але ніхто не поспівчував сім’ям покійних від імені організації публічно. Здавалося б, дрібниця, але систематична брехня вже не сприймається невинної помилкою. За два роки “правління” глава організації жодного разу не провела зборів і не надала звіту.

“Анатолій Григорович як член правління, який був обраний на загальних зборах, відповідав за збереження членських внесків, все фіксувалося. А потім він дзвонить і каже, що мовляв мене позбавили статусу. Як було? Надіслала секретаря Савченко і зажадала віддати гроші. Під тиском він змушений був віддати. Справа навіть не в скромних тих засобах – люди здавали гроші на добру справу. Але в підсумку ніякого звіту від неї не надійшло. Я спостерігав останні півроку за її діяльністю та прийшов до висновку, що організацію вона використовує з метою власної вигоди. В результаті перевірки виявилося посвідчення їй було видано шляхом “введення в Оману керівніх та відповідніх ОРГАНІВ”. На підставі цього її вже позбавили статусу чорнобильця “, – розповідає заступник голови організації” Союз Чорнобиль Україна “Юрій Авдасёв.

Ящик Пандори

З компетентних джерел стало відомо, чому ж посвідчення і комісію жінка проходила в сусідній області. Виявляється, її родич працював у вищих ешелонах державної влади, займав одну з високих посад в держадміністрації. Використовуючи родинні зв’язки фігурантка отримала посвідчення ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС, що дозволило їй отримувати пільги і компенсаційні виплати, щорічна допомога на оздоровлення тощо. Квартиру в Сумах, машину вона також отримала як чорнобилець.

Проведеними звірками з органами виконавчої влади та іншими установами встановлено, що жінці було проведено незаконні нарахування та виплата додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров’ю в результаті аварії на Чорнобильській АЕС на суму понад 1000 000 млн грн бюджетних коштів.

Що зараз?

Додаткову щомісячну виплату – пенсію за шкоду, завдану категорії ліквідаторів 1 А вона припинила отримувати тільки в березні 2020 роки після перевірки, проведеної пенсійним фондом Глухова, підставою до якої послужив лист з Глухівського УСЗН, підписану Русланом Павленко. У ньому йшлося про безпідставність посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС категорії 1 А. Але вона досі продовжує отримувати пенсію по інвалідності, тому що довідку в МСЕК ніхто не ліквідував і не переглянув. У зв’язку з цим з Глухівського пенсійного фонду в Сумську організацію СумМСЕК було направлено лист з тим, щоб вони прийняли якесь рішення. Однак, в Сумах розводять руками, розписуючись у власному безсиллі з тієї причини, що довідку МСЕК в іншій області вони не можуть ліквідувати. Ось і виходить замкнуте коло.

Журналісти зв’язалися в телефонному режимі з підозрюваної в незаконному отриманні казенних коштів, але коментувати ситуацію вона відмовилася, зазначивши, що просто так здаватися не збирається і буде опротестовувати будь-яке судове рішення, винесене не на її користь.

Якщо справа внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.190 та ч.3 ст.358 КК України (Шахрайство вчинене у великих розмірах і підробка посвідчення), то «ліквідаторше» загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років .

“Виходить, що якась група, яка видає себе за учасника ліквідації на ЧАЕС вирішила провернути аферу в Глухові. Афера полягала в створенні легітимної чорнобильської організації. Завідомо використовувалися підроблені дані для використання організації з метою особистої наживи “, – підсумовує заступник голови організації” Союз Чорнобиль Україна “Юрій Авдасёв.

Для довідки: Відповідно до букви Закону, до 1-ї категорії відносяться учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи, які втратили повністю або частково працездатність внаслідок Чорнобильської катастрофи, хворі на променеву хворобу, а також особи, захворювання яких пов’язане з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Джерело: