Глухівських жителів п’ятиповерхівки “тероризують” пацюки

Жителі буд. №7 по вул. Ціолковського у Глухові ввечері виходять у під’їзд з острахом, бо декому з них у нічний час тут довелось зустрітись з відгодованими гризунами. Причому пацюки дістаються аж до 5 поверху. Та що там під’їзд, коли в деяких людей вони почали пробиратись у квартири. Так, в однієї з сімей пацюки почали вигризати дірки та робити ходи під ванною. Тому, побачивши це, довелось швидко латати їх, щоб гризуни, бува, не побігли до кімнат. У дуплі люди тоді виявили цілу сім’ю пацюків, розповідає Неделя.

За словами старшої будинку Людмили Бестфатер, ця проблема існує вже давно. Два роки назад вони самотужки намагались вивести щурів. Тоді розклали отруту, і гризуни зникли. А зараз – нове нашестя, але вже не в мінімальній кількості. Гризуни здебільшого селяться в підвалах, а ще дуже полюбляють місцини навколо каналізаційних люків. Жителі будинку почали думати, як вирішити проблему.

«Звичайно, можна знов понакладати отрути, але ж це дуже небезпечно. Хто буде відповідати?» – говорить Людмила Бестфатер.

Як виявилось, дезінфекцією приміщень мала б займатись обслуговуюча компанія. У даному випадку це – комунальний жек. Але тут не склалось. Бо дезінфекція підвалів у будинку не закладена в тариф. У них він складає 5.24 грн за 1 м2, з якого 70 коп. іде в накопичувальний фонд. Та про пацюків у договорі нема ні слова.

Як прокоментувала економіст ВЖРЕКП Галина Малорошвило, у тариф закладені лише основні статті витрат – це заробітна плата працівників, обслуговування димо-вентиляційних каналів, електромережі, електроенергія у під’їздах та прибирання у дворі дому. З накопичувального фонду всі гроші, які тут були зібрані (31 тис. грн), нещодавно використали на ремонт у під’їздах. За словами Г. Малорошвило, і цього не вистачило, тому сьогодні є борг, який має покритись у майбутньому.

Як повідомила завідувачка лабораторного центру Марина Матвієнко, санепідеміологи можуть зайнятись знищенням пацюків, але лише за заявкою обслуговуючої компанії з оплатою від них: 1 м2 дезінфекції підвального приміщення коштує 4.32 грн.

Джерело: