Фермер не зміг легалізувати самозахоплення і звернувся в … прокуратуру

Перетворення окремих сільрад в ОТГ спричинило за собою масу різноманітних казусів – включаючи і зміна повноважень колишніх голів сільрад.

Ставши в.о. старост і потім старостами сіл в складі ОТГ, вони вже не можуть, наприклад, розпоряджатися землями сільради, які тепер стали власністю всієї громади. Але знають про це не все – що і відкриває простір для різноманітних зловживань.

Одне з кримінальних проваджень щодо таких порушень закону недавно розглянув Охтирський міськрайонний суд. На лаві підсудних за звинуваченням в отриманні хабара виявився в.о. старости одного з старостинських округів ЧУПАХІВСЬКИЙ селищної ради в Охтирському районі Віктор (імена змінені), пише shans.com.ua.

До адміністративної реформи Віктор був сільським головою, тому після об’єднання сіл в територіальну громаду з центром в Чупахівці він почав виконувати обов’язки старости.

У вересні 2016 р місцевий фермер Євген захопив 3,87 га землі на території сільради і почав її використовувати – плануючи в майбутньому отримати її у власність на цій підставі. Звичайно ж, Віктор дізнався про самовільне використання ділянки на території сільради. Тому в червні 2018 р він запропонував фермеру заплатити за самовільне використання ділянки в 2017-2018 р і за сприяння в легальному оформленні самозахоплення у власність. Євген погодився і незабаром приніс старості необхідний куш – 13 тис. Грн. Після чого гроші вилучили співробітники поліції, а на Віктора відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.368 КК України (хабар).

У суді Віктор не визнав свою провину і пояснив, що з 2002 р був головою сільради, потім старостою. Він представляв інтереси сільради, брав заяви, видавав довідки. У той же час проекти селищної ради він не погоджував – це було поза його компетенцією. Так що вплинути на виділення або невиділення землі він не міг. За словами Віктора, його сільрада весь час був дотаційним, кошти на розвиток доводилося просити у підприємців. За весь час йому вдалося отримати 170 тис. Грн. – не для себе, а для старостинського округу. А ось потерпілий і його фермерське господарство всі прохання про допомогу ігнорували. І коли він побачив, що Євген захопив ділянку поруч із землями його фермерського господарства (до слова, вже другий) і обробляє його, то почав звертатися до нього з різними проханнями в рахунок внесення плати за користування землею. Хоча вони домовилися, що фермер буде розраховуватися за землю з громадою, не чекаючи офіційного оформлення їх взаємовідносин, ніякої допомоги він не надавав. У 2018 р Віктор нібито запропонував Євгену купити карусель на дитячий майданчик – а той пообіцяв дати грошей на її придбання.

Всього староста вимагав у фермера 16 тис. Грн. – по 2 тис. Грн. за кожен гектар, що, за його словами, було розраховано виходячи з нормативної оцінки землі. Три тисячі він отримав і витратив – за його словами, він не пам’ятає, на що. А на решту 13 тисяч збирався купити карусель, передати частину грошей на лікування двох онкохворих дітей і відремонтувати приватний автобус, який використовується для перевезення дітей в школу.

Сам же Євген розповів, що ЧУПАХІВСЬКИЙ ОТГ відмовила йому в дозволі на розробку документації із землеустрою та зараз він оскаржує цю відмову в судовому порядку. Він особисто звертався до сільської ради з приводу оренди ділянки в 2016 р і отримав усний дозвіл сільського голови на його використання. У липні 2017 р Віктор подзвонив йому і сказав, що потрібно надати допомогу сільраді за користування ділянкою – 8 тис. Грн. Потерпілий погодився – і пообіцяв розрахуватися восени, але не зміг через неврожай. У наступному році сільський голова нагадав йому про борг і про новий платіж – сказавши, що інакше буде вирішувати питання по-іншому. Євген зрозумів це як загрозу звернутися в правоохоронні органи з приводу захоплення землі. Він заплатив 3 тис. Грн. Віктору – просто привіз їх до сільради, пообіцявши пізніше привезти і решта 13 тис., А потім вирішив, що це занадто багато, і звернувся в прокуратуру.

Решту суми він передавав під контролем правоохоронців.

Суд опитав безліч свідків. Жителі села і підприємці, що працюють на його території, в один голос говорили, що Віктор ніколи не просив грошей для себе. Він дійсно постійно звертався до ПП з різноманітними проханнями – від проведення заходів, розчищення доріг та покупки мікроавтобуса для підвезення дітей до новорічних подарунків дошкільнятам і учням школи. Ці прохання виконувалися без будь-яких суперечок. Оскільки прохання завжди були розумними, а вартість їх – цілком посильним. Особисто голова грошей не брав – підприємці купували необхідні призи, цукерки – і привозили вже безпосередньо на свято.

Проте, ці свідчення не скасовували факту отримання старостою села грошей, які не були офіційної платою за що б то не було. Цей факт підтвердив і сам підсудний, і результати аудіо- та відеофіксації злочину. Тому, незважаючи на всі зусилля захисту, суд визнав старосту села винним в отриманні хабара. Враховуючи його позитивні характеристики і відсутність судимостей, його засудили до штрафу в сумі 20400 грн. з позбавленням права займати керівні посади на два роки.

Джерело: