Епідеміологи стверджують, що мер Сум завершив самоізоляцію зарано

Якщо тест на COVID-19 негативний – не варто завершувати самоізоляцію, бо залишаються ризики, оскільки інкубаційний період хвороби залежить від інфікуючої дози. Про це в ефірі «Теми дня» на Суспільному розповіла епідеміолог Галина Христенко на питання про те, чи не зарано завершив свою самоізоляцію Сумський міський голова Олександр Лисенко.

«Якщо людина отримала відразу тисячу збудників від хворого, то інкубаційний період буде коротким, а якщо отримати невелику дозу, але інфікуючу, то інкубаційний період може розтягнутися і до 14 днів», – каже Христенко.

Нагадаємо, 25 червня стало відомо, що COVID-19 підтвердили у ректора Сумського державного університету Анатолія Васильєва. 23 червня він був на колегії, де були присутні, зокрема, Олександр Лисенко та Роман Грищенко. Епідеміологи у Сумах визначили кількість людей, які контактували з ректором Сумського державного університету Анатолієм Васильєвим. Це 38 людей, з якими він зустрічався протягом останніх днів. З них 20 людей — чиновники. 26 червня Сумський міський голова Олександр Лисенко оголосив, що завершує самоізоляцію, бо його тест негативний. Також про негативний тест заявив і голова Сумської ОДА Роман Грищенко.

Джерело: