Дослідження на COVID-19 Сумський обласний лабцентр збільшить та пришвидшить вдвічі

Обласний лабораторний центр планує довести кількість тестувань на коронавірусну інфекцію на добу до 1200. Про це розповів заступник директора установи Михайло Мацюк в ефірі “Українського радіо. Суми”.

“У нас величезна проблема у комунікації, тобто у доставці самих проб. Якщо говорити про Шостку, про Конотоп і інші райони… Лабораторія на сьогодні поки що одна. Хоча планується, що запустять у Сумах, ще одну”, — каже він.

До Сумського обласного лабораторного центру щодня в середньому надходить до 900 зразків на тестування коронавірусу. За добу опрацьовують — 350-400 з них.

За словами Мацюка, у лабораторному центрі запускають нові тест-системи на автоматичній станції. “Програмуємо по-новому станцію і, коли це запрацює, то ми зможемо робити 1200 досліджень, не напрягаючись. Маю на увазі, що працюватимемо вдвічі швидше і більше. В потихеньку змінюються як накази, так і наші внутрішні алгоритми”, — сказав він.

В установі хочуть досягти того, щоб опрацювання досліджень займало до 2 діб. “Узагалі немає нормативу. Єдине — це, коли людина виїжджає за кордон і кожна країна вирішує чи 72 години, чи 48 годин придатний цей аналіз. А взагалі наказ не говорить скільки ми маємо його робити. Ми стараємося, розуміючи нагальність проблеми”, — додав Мацюк.

Наразі термін опрацювання зразків становить від 3-4 — до 8-9 днів.

Джерело: