Дмитро Разумков: «Суми є столицею донорства України»

Про це голова Верховної Ради України Дмитро Разумков сказав, відвідуючи Сумський обласний центр служби крові.

«Питання донорства крові та плазми є одним із ключових для України, але дуже часто ми бачимо недостатню кількість цих запасів, а це той ресурс, який, на жаль, сьогодні дуже потрібен державі. Місто Суми є локомотивом у цій галузі, столицею донорства крові України, адже тут на тисячу населення припадає 230 донацій, коли в деяких інших областях цей показник близько 14. Сподіваюсь, ви будете зберігати це лідерство», – підкреслив спікер.

Дмитро Разумков оглянув кімнати для підготовки донорів до здачі крові, операційну залу, лабораторію та приміщення експедиції й переробки компонентів крові.

«Сьогодні не лише Україна, а й увесь світ постав перед необхідністю боротьби з COVID-19, і саме в центрі служби крові розробляються методи ефективного протистояння цій загрозі. Так, це досить дорого, але впевнений, що спільними зусиллями ми будемо рухатися у цьому напрямі», – зазначив Голова Верховної Ради України.

Довідково. Сумський обласний центр служби крові – єдиний приклад державно-приватного партнерства у цій галузі. У 2009 році заклад змінив форму власності на державно-приватну, що дало можливість інвестору – компанії «Біофарма» – вкласти понад 3,5 млн доларів США у розвиток та переоснащення закладу.

З 18 травня цього року СОЦСК розпочав тестування населення на антитіла до COVID-19 новими європейськими тест-системами.

Джерело: