Депутати від ОПЗЖ блокують роботу Сумської обласної ради бо не хочуть віддавати свої посади?

Кадрові питання для сумського політикуму зазвичай завжди були справою кулуарних домовленостей – прості жителі мало що розуміли в цьому процесі та їх, особливо, ніхто і не бажав туди посвячувати. Але після 24 лютого ситуація в країні змінилася кардинально – потрібні були нові підходи, нові обличчя, нові стосунки між владою і суспільством. Вже кілька місяців як суд заборонив діяльність партії “Опозиційна Платформа За Життя”, а один із її лідерів (Віктор Медведчук) навіть був обміняний на українських військовослужбовців. Очевидно, що тільки зміною столичних кадрів, таке питання не могло обійтися і на місяцях колишні опзжшники також або самі почали писати заяву на відставку, або йти з посади під тиском суспільства.

Незважаючи на масований підхід до справи, по всій державі ці питання пройшли без особливих суперечок – більшість представників ОПЗЖ, після заборони політичної сили офіційно через суд, стали на бік вимоги суспільства і покинули займані державні посади. Зрештою, наразі довести свій патріотизм на благо України можна й іншими способами – від заняття гуманітарною та волонтерською діяльністю, до служби у Збройних Силах… Однак на Сумщині щось явно пішло не так….

Третього листопада не відбулася сесія обласної ради по суті всього через два взаємопов’язані питання – відставки екс-голови фракції ОПЗЖ Олександра Будника з посади керівника “Агролісу” та внесення змін до регламенту роботи управління комунальним майном облради, яке очолює голова фракції “Європейська солідарність” Дмитро Нагорний, завдяки якому і був призначений на посаду Будник. Сесія не відбулася через неявку депутатів ОПЗЖ, “Європейська Солідарність” та “Наш край”. Представники цих політичних сил були повністю відсутні. А голосів фракцій “Батьківщини”, “За майбутнє” та “Слуги народу”, які хоча і були присутні в залі майже в повному складі, – не вистачило, щоб вирішити ці питання.

Ситуація, що склалася в обласному парламенті – досить тривожна і дивна. Незрозумілі і причини неявки такої великої кількості депутатів – вірити в те, що хтось під час військового стану вирішив їм усім “дати на лапу”, а вони із цим погодилися і взяли –  просто не хочеться. Можливо, ми найближчим часом зможемо почути якісь адекватні пояснення і тим паче, у них є можливість все ж стати на захист інтересів суспільства та закону і вже цього тижня зібратися і таки зробити давно назрілі кадрові та регламентні зміни.

Наразі ж тільки фракція “Слуги народу” має чітку та одностайну позицію – представники партії “ОПЗЖ” не мають бути на державних посадах, а обласне управління комунальним майном – це не чиясь особиста вотчина, де посади отримують через відкати та інші корупційні діяння. Не той зараз час, щоб на ці питання мати інші думки, і тим паче проводити таку деструктивну, а іноді навіть і підривну діяльність. Тому чекаємо наступного сесійного засідання Сумської обласної ради, яке відбудеться вже цього тижня. Будуть знову підніматися ті ж питання, але хочеться вірити, що поведінка депутатів буде іншою і більшість таки збереться, щоб навести лад в управлінні обласним майном та керівництві комунальних підприємств…