Де і за яких умов буде продаватися держмайно в Сумській області?

До приватизації державного майна можна ставитися по-різному. Але, без сумніву, якщо держмайно ніяк не використовується, занепадає, віддати, а краще продати його в хороші руки, наприклад інвестору, – справа хороша. Саме цим і займається Фонд держмайна України.

Як і в багатьох державних структурах, у Фонді пройшла реструктуризація, і тепер замість обласних управлінь створені регіональні відділення. Ми поговорили про це з Олександром Єфименко, в.о. заступник начальника регіонального відділення по Полтавській і Сумській областях.

– Нові принципи приватизації – відкритість і прозорість. Якщо раніше дізнатися про об’єкти, які підпали під приватизацію по всій Україні, можна було тільки з газети «Вісник приватизації», яка виходила накладом 400 примірників, то тепер вся інформація викладається на восьми інформаційних ресурсах. Наприклад, на сайтах www.privatizion.gov.ua, www.spfu.gov.ua і в соцмережах.

Це дало свої результати. Якщо за минулі 15 років до Фонду на приватизацію було передано 93 підприємства, то з початку цього року – 500 (!). Це дуже важливий процес, враховуючи, що кількість збиткових підприємств і занедбаних держоб’єктів з роками тільки збільшується, а їх стан – погіршується. Із звіту Фонду за II квартал випливає, що на сьогодні понад 1200 підприємств доведені до стану ліквідації, тобто їх вартість менше боргових і інших зобов’язань. Близько 1000 підприємств по всій Україні потрібно приватизувати негайно. До слова, план приватизації на 2020 р Фонд виконав ще в червні. Приватизація – це не тільки одномоментне надходження грошей до держбюджету. Статистика свідчить, що на кожну витрачену гривню при покупці згодом інвестор додатково вкладає 5-6 грн. в модернізацію, встановлює нове високотехнологічне обладнання, створює робочі місця.

Якщо говорити про Сумську область, то у нас багато прикладів вдалої приватизації. Довгі роки в Курському мікрорайоні стояли і заростали бур’яном об’єкти незавершеного будівництва тролейбусного управління. Шість років тому ТОВ «Гуалапак Україна» і СП «Технологія» викупили цей недобуд. Інвестор демонтував аварійні елементи напівзруйнованих конструкцій, очистив для нового будівництва монолітні основи споруд і на місці старого занедбаного будівництва звів нові сучасні заводи.

Нещодавно в Шосткинському районі на відкритих торгах продавалася база відпочинку. Її стартова ціна була 8448 грн. На торгах змагалися 18 учасників, в результаті базу продали за 3,8 млн. Грн.

Найбільше ми продали майна Госпродпотребслужби – це різні приміщення, будівлі, які не використовуються держорганом. Продаємо житлові будинки, склади, будинки культури тощо Але це не означає, що ми займаємося тільки нерухомістю, продавали і рухоме майно. Так, нещодавно з молотка пішов автомобіль апеляційного суду.

– А хто і як в Сумській області визначає, які об’єкти підуть на приватизацію?

– Фонд проводить моніторинг держоб’єктів. Якщо майно не використовується протягом трьох років, то воно потрапляє в список приватизації. Ми тісно співпрацюємо з облдержадміністрацією, органами місцевого самоврядування, проводимо масштабне інформування жителів області як потенційних інвесторів. Такі зустрічі пройшли в липні-вересні в Бурині, Конотопі, Глухові, Сумах.

У минулому році до переліку малої приватизації в Сумській області включено 58 об’єктів. Станом на 1 вересня аукціони проведені по 29, приватизовано 17. До держбюджету перераховано понад 2 млн. Грн. На 28 вересня оголошені торги по 7 об’єктах, 6 з них – незавершене будівництво, на 12 жовтня – по 4.

Один з них – шестиповерховий недобуд в Зеленому Гаю. Його балансоутримувач – Східне управління Держприкордонслужби України, стартова ціна – майже 800 тис. Грн. Об’єкт готовий на 70%, але не охоронявся і його консервація не проводилася. Його виставляють на аукціон втретє поспіль, сподіваємося, що з третьої спроби він знайде господаря.

– Інвестор купує нерухомість, а що з землею під нею?

– Потенційний інвестор купує саме об’єкт нерухомості, а земельна ділянка знаходиться або в комунальній, або в держвласності. Потім його потрібно буде оформляти і брати в оренду. Потрібно звертати увагу на умови приватизації. Вони можуть бути, а може бути і чистий продаж, без будь-яких подальших умов. Наприклад, якщо продається держпідприємство, може передбачатися збереження виду його діяльності …

shans.com.ua