Чому самий розбитий двір на пр. Шевченка ніяк не дочекається капремонту?

Дивлячись на те, як в Сумах ремонтуються прибудинкові території за програмою «європодвір’я», нелегко зрозуміти, за якими критеріями в мерії відбирають об’єкти для участі в цій програмі. Здавалося б, логічніше в першу чергу робити самі розбиті подвір’я.

Насправді ж у нас за кілька останніх років було відремонтовано чимало прибудинкових територій, які були ще в більш-менш нормальному стані, в той час як деякі зовсім непрохідні двори досі чекають своєї черги. Як, наприклад, один з дворів на проспекті Шевченка.

Це загальний двір для трьох старих п’ятиповерхівок – пр. Шевченка, 9, 11 і 13. На сьогодні він залишився чи не єдиним на всьому проспекті, до якого не дійшла програма «європодвір’я». Хоча, судячи з його станом, він повинен був бути одним з перших в черзі. Вся дворова дорога, включаючи обидва заїзди з пр. Шевченка, – у величезних ямах. Коли йдуть дощі, вода йде під будинок, руйнуючи кладку і просочуючись в підвал. Проїхати по цій дорозі практично нереально, а йти треба з великою обережністю, щоб не поламати ноги. Загалом, пенсіонерам і мамам з маленькими дітьми і колясками не позаздриш.

Мало того, на першому поверсі будинку №11 знаходиться відділення денного перебування інвалідів «Злагода» (підрозділ терцентру «Берегиня»), і вхід в нього веде через звичайний під’їзд, спільний з мешканцями будинку. Тобто добиратися до нього потрібно через двір. Щодня це відділення відвідує близько 30 інвалідів, багато з яких – візочники. Можна тільки уявити, яка проблема для них – потрапити в відділення: мало того що пандуса в під’їзді немає, так ще й дорога у дворі абсолютно розбита.

– Куди ми тільки не зверталися – і в УКБ, і в ЖКГ, і до мера, а віз і нині там! – скаржиться Ганна Кирилівна, мешканка будинку №11 на пр. Шевченка (старша по будинку). – У 2018 році нам обіцяли, що включать в список на 2019 й, в 2019-м – що на 2020 й. Ось уже і 2020 рік закінчується, а до нас чергу знову не дійшла. У УКСе сказали, що на цей рік гроші вже закінчилися і нашого будинку в списку немає. Але як же так? Адже нам сам мер обіцяв на цей рік! І депутат на нашу округу, Юлія Левченко, теж обіцяла допомогти. А в підсумку про нас знову все забули! Ну, ми вже зрозуміли, що в цьому році нам точно не варто сподіватися на європодвір’я, тепер хоча б на наступний рік в список потрапити. Але і залишити все як є теж не можна. Коли підуть дощі, ми тут просто потонемо і не зможемо вийти з двору. Ми просимо хоча б поточний ремонт найближчим часом зробити, хоч найбільші ями чимось засипати – беушні асфальтом, наприклад, або щебенем. Як тимчасовий варіант, щоб до наступного року якось дожити!

Ми звернулися за коментарями по злощасному двору на пр. Шевченка, 11, к начальнику УКБ міськради Віталію Шилову. Він підтвердив, що цієї адреси в списку на капремонт прибудинкових територій в 2020 році дійсно немає. І вплинути на цю ситуацію він уже ніяк не може. Так як з цього року змінилося бюджетне законодавство, а разом з ним – і порядок затвердження так званих титульних списків об’єктів на капремонт. Раніше такі списки тільки узгоджували профільні депутатські комісії і підписував міський голова. Протягом року при необхідності вони могли коригуватися, в тому числі – додаватися якісь об’єкти. Тепер же титульні списки затверджуються рішенням сесії разом з міськбюджетом, і які б то не було зміни в них також можуть бути внесені тільки рішенням сесії. У поточному році часу для цього вже немає (тим більше з огляду на, що ще потрібно буде робити проектно-кошторисну документацію). Втім, немає і фінансування: частина грошей, які були закладені на капремонт прибудинкових територій в цьому році, у УКБ забрали ще навесні, коли формували медфонд по боротьбі з COVID-19. Так що сильно пощастить, якщо вдасться доробити хоча б ті об’єкти, які були затверджені сесією, не кажучи вже про якісь додаткові.

Взагалі ж пропозиції по капремонту об’єктів тепер подають всі депутати. З них в основному і формується список. Також можуть бути окремі пропозиції від міського голови та департаменту інфраструктури. А УКБ отримує вже готовий список і просто виконує роботи. За словами В. Шилова, депутат Юлія Левченко на цей рік подавала тільки два об’єкти, обидва вони були включені в список і на сьогодні вже зроблені. І пр. Шевченка, 11, серед них не було … Не подавали цю адресу також ні мер, ні департамент інфраструктури.

Проте В.Шилов пообіцяв, що зробить все можливе, щоб двір по пр. Шевченка, 11, потрапив в список на капремонт на 2021 рік, який якраз зараз починає формуватися (адже начальник УКБ на сьогодні ще і депутат міськради, хоч і не по цьому округу). Однак для цього мешканці повинні звернутися до нього з письмовою заявою.

Що ж стосується прохання мешканців тимчасово залатати або засипати хоча б найбільші ями у дворі, то ми звернулися з цим питанням до директора департаменту інфра-структури міськради Олександру Журбі (оскільки УКБ не займається поточними ремонтами, а тільки капітальними).

А.Журба пообіцяв, що найближчим часом виїде на місце зі своїми підлеглими, подивиться, так би мовити, на масштаби трагедії і вирішить, що можна зробити прямо зараз, щоб хоч трохи привести дворову дорогу в порядок.

Залишається сподіватися, що цього разу чиновники дотримають свої обіцянки, а не відбудуться, як це часто буває, формальними відписками.

shans.com.ua