Чому абоненти «Сумитеплоенерго» повинні платити за поліпшення якості послуг КВПУ?

«Сумитеплоенерго» подало на узгодження депутатських комісій міськради проект своєї інвестиційної програми на 2021 рік.

Зазвичай передбачені інвестпрограмою заходи (ремонти мереж, котелень і т. П.) Фінансувалися тільки за рахунок амортизаційних відрахувань, які закладені в тариф на опалення і гарячу воду. І депутати міськради весь час обурювалися з цього приводу, кажучи про те, що з такими обсягами фінансування та виконання робіт про якусь масштабної модернізації теплового господарства Сум, а значить – і поліпшенні якості послуг для споживачів залишається тільки мріяти. Так, інвестпрограма СТЕ на 2018 рік була профінансована на 5,1 млн. Грн., На 2019 й – теж на 5 млн., На 2020 й – на 10,3 млн. Грн.

А ось проект програми на 2021 рік розрахований на цілих 24,73 млн. Правда, амортвідрахувань в ній – лише 4,7 млн. Грн. Решта 20 млн. – це виробничі інвестиції з прибутку. Простіше кажучи – інвестиційна складова, яку передбачається закласти в тариф. Для цього потрібно рішення НКРЕКУ.

Треба сказати, що до сих пір, скільки тепловики не намагалися закласти в свій тариф інвестскладову, НКРЕКУ завжди їм відмовляла, оскільки це неминуче призведе до підвищення тарифу, який і без того досить високий. Чи вдасться СТЕ пропхати інвестскладову в цей раз – поки невідомо, але розподілити очікуваний прибуток підприємство вже встигло …

Що ж планується? Основні заходи інвестпрограми і левова частка фінансування передбачені на вирішення проблем з транспортуванням теплової енергії, тобто на модернізацію і заміну магістральних і розподільних тепломереж.

Найбільший і витратний об’єкт – модернізація розподільчих мереж опалення та гарячого водопостачання від ЦТП №9 Зарічного теплового ділянки (ЗТУ) міста. Йдеться про перекладання більше 2 км трубопроводів діам. від 40 мм до 219 мм, що обійдеться в 11,5 млн. грн. ЦТП №9 був введений в експлуатацію в 1977 році, і до нього підключено сім житлових багатоповерхівок, центр НТТМ і ряд інших споживачів. Мережі від цього ЦТП прокладалися і вводилися в експлуатацію в період з 1978-го по 1988 рік, так що вже давно відслужили свій граничний термін експлуатації (25 років) і на сьогодні знаходяться в аварійному стані. За останні три роки на мережах ЦТП-9 ЗТУ було 16 серйозних поривів. Це призводить до великих втрат теплової енергії, численних скарг споживачів на якість послуг і, що важливо, – постійним розриттям у дворах багатоповерхівок, оскільки основна частина поривів на цій ділянці відбувається саме на розподільчих мережах (тобто тих, які ведуть від магістрального трубопроводу до будинків ).

Крім того, планується модернізація розподільчих мереж опалення та гарячого водопостачання від ЦТП №4 Ковпаківського теплового ділянки (КТУ). Як і ЦТП №9, він був введений в експлуатацію в 1977 р і обслуговує вісім житлових багатоповерхівок, школу №22 та інших споживачів. І тут теж найбільші проблеми саме з розподільними мережами, які прокладалися в 1977-1978 роках і стан яких на сьогодні без перебільшення критичне. Численні пориви на цій ділянці виникають як під час щорічних гідравлічних випробувань, так і в інший час, в тому числі – в опалювальний сезон. Тому тут планується замінити більш кілометра розподільчих мереж діам. від 76 мм до 159 мм, на що передбачено 4,3 млн. грн.

Ще один важливий пункт інвестпрограми – модернізація ділянки надземної магістральної тепломережі діам. 450 мм на вул. Привокзальній, на самому виході з ТЕЦ. Ця ділянка протяжністю 400 м – частина тепломагістралі №7, однією з основних магістралей від Сумської ТЕЦ. Від неї запитані 28 ЦТП по місту, до яких, в свою чергу, підключені 262 житлових будинки, 54 бюджетних установи і 98 інших споживачів. Ця ділянка тепломагістралі прокладений на опорах висотою 10 м над залізницею і на опорах нижче – по дворах житлових будинків. Сам трубопровід введений в експлуатацію в 1990 році і на сьогодні ще знаходиться в задовільному стані (це підтвердив аналіз металу труб, виконаний незалежною лабораторією в 2019 г.). А ось ізоляційне покриття труб з мінеральної вати і руберойду практично повністю прийшло в непридатність, особливо на висоті 10 м. Тому його планується повністю замінити з використанням сучасних технологій і матеріалів. На роботи передбачено 1,86 млн. Грн.

Також запланована модернізація тепломагістралі від КВПУ, а саме – ділянки протяжністю 116 м на вул. Металургів. Цей теплопровід введений в експлуатацію в 1973 р і забезпечує теплом 8 житлових будинків та ряд інших споживачів. Свій термін ця мережа давно відслужила і знаходиться в такому стані, що, за побоюваннями тепловиків, може і зовсім не витримати гідравлічних випробувань в цьому році. Вихід один – повна заміна аварійної ділянки, інакше люди можуть просто залишитися без тепла в опалювальний сезон. Вартість робіт – 2,25 млн. Грн.

Крім того, в 2021 році СТЕ планує частково оновити парк своєї спецтехніки. На сьогодні для всіляких ремонтів і ліквідації аварійних ситуацій підприємство експлуатує 55 одиниць спецтехніки і механізмів – екскаватори, автокрани, самоскиди, мотопомпи, зварювальні апарати, генератори і т.п. Велика частина цієї техніки давно відпрацювала свій ресурс, все частіше виходить з ладу і вимагає постійного ремонту. Тому інвестпрограмою запланована також покупка нової техніки – одного екскаватора і трьох зварювальних апаратів на загальну суму 4,2 млн. Грн.

Що стосується виробництва теплоенергії, то інвестпрограмой СТЕ на 2021 рік заплановано лише один захід в цьому напрямку – реконструкція обладнання в котельні на вул. Нахімова, 30. Зокрема – заміна старого котла більш сучасним і енергоефективним (4,7 тис. Грн.). Ця котельня забезпечує теплом і гарячою водою жителів вул. Нахімова, Кавалерідзе (район хлібозаводу) і пер. Гетьманського, всього – 10 житлових багатоповерхівок, дитсадок та інших споживачів. Вона була побудована в середині 70-х років минулого століття, і котли в ній перший і останній раз мінялися в 1986-1988 рр. Вони малоефективні, енерговитратні і з низьким ККД. Один з них (з самим низьким ККД) і планується замінити. За підрахунками тепловиків, це дозволить заощадити газу на 281,2 тис. Грн. за рік, так що вкладені в новий котел кошти окупляться трохи більше ніж за два роки.

***

Що скажуть з приводу такої інвестпрограми депутати Сумської міськради – поки невідомо. Але до сих пір навіть без інвестиційної складової в тарифі затвердження програми у них проходило, як правило, з великими тяганиною і масою питань і претензій до тепловикам. Якщо ж говорити про передбачувану інвестиційної складової, то питання упирається ще й в те, що вона буде закладена в тариф тільки споживачів СТЕ. А роботи з модернізації та заміни тепломереж на ці гроші СТЕ планує виконувати не тільки на своїй території, але і на території обслуговування КВПУ. Чому абоненти однієї теплопостачальної організації повинні платити за поліпшення якості послуг для абонентів інший теплопостачальної організації – незрозуміло …

Джерело: