Через відрахування з академії та звільнення з роботи двоє патрульних на Сумщині подали в суд

Двоє патрульних із Сумщини оскаржують в суді відрахування з Криворізької академії патрульної поліції та звільнення з роботи. Обидва навчалися за спеціальністю «поліцейський сектору реагування». Курс розрахований на пів року. Провчилися місяць — з травня по червень 2020 року. Обидва вважають, що система оцінювання знань в академії є непрозорою, передає suspilne.media.

Геннадій Шеремет родом із Кролевця. Після проходження конкурсу в Нацполіцію, його направили навчатись до Кривого Рогу. «Хто викладав нормально з вчителів, а хто не доносив інформацію повністю.нас відрахували за нездачу проміжного контролю за предмет «толерантність», — розповідає Геннадій.

Суспільне

Сергій Солодовник — із Боромлі Тростянецького району. До роботи в патрульній поліції служив у Нацгвардії. З 2014-го по 2019 рік із перервами на ротацію воював на Донбасі. Теж не здав «толерантність». «ВДеякі викладачі кажуть: ми самі, якщо чесно, не знаємо цього предмету, його раніше не було, ми беремо з інтернету. І те, що вони нам викладали, рідко траплялося в питаннях на екзамені», — розповідає Сергій.

У серпні чоловіки звернулися з позовами до Сумського окружного адмінсуду. 29 вересня відбулось судове засідання за позовом Геннадія Шеремета. Відповідачів у його справі два: Криворізька академія, звідки відрахували чоловіка, та Головне управління Нацполіції в Сумській області, яке на підставі наказу Академії звільнило Геннадія Шеремета за статтею «службова невідповідність».

Представники Академії участь у засіданні брали у режимі відеоконференції. «Позивач склав проміжний контроль з дисципліни «взаємодія з населенням на засадах партнерства». Він його склав «не задовільно» і отримав за це 3 бали за 12-бальною шкалою», — розповів представник академії Олександр Гігін.

Суспільне Суми

Через низьку якість зв’язку суддя Сергій Воловик попросив представників академії на наступне засідання взяти участь у відеоконференції в іншому суді чи залі. Сказав, що не може розібрати слова відповідача.

Позиція у цій справі Головного управління Нацполіції в Сумській області — позивачів звільнили законно, через нездачу іспитів на навчанні.

Наступне засідання у справі Геннадія Шеремета призначене на 21 жовтня.

У самій Академії, звідки відрахували чоловіків, розповіли Суспільному, що причиною такого були нездача іншого предмету, а не «толерантності», як вони вважають. «Толерантність» цими слухачами була здана на оцінку «4» за 12-бальною системою, що є «задовільно», а вони були відраховані за нездачу дисципліни «взаємодія з населенням на засадах партнерства», отримавши двічі оцінку «незадовільно», що є підставою для відрахування», — розповіла заступниця начальника академії Юлія Малахова.

Приблизно 20% слухачів, направлених на проходження первинної професійної підготовки, не проходять її повністю, відраховані або за нездачу, або за власним бажанням, повідомила Малахова.

Суспільне

Про зміст предмету «толерантність» розповіла викладачка Наталія Теслик, яка у 2016-2017 роках навчала поліціянтів у Сумському центрі первинної підготовки. За її словами, це змішаний психолого-юридичний предмет. «Дисципліна, яка вимагає, з одного боку, вивчення засад правових, питань толерантності, в першу чергу, не дискримінації. Що таке дискримінація, види, форми, і так далі. І з іншого боку, суто психологічна складова, це розуміння поняття толерантності, що в кожного з нас є свої стереотипи. По-моєму, 10 годин дається на вивчення цієї дисципліни, а сформувати толерантну особистість за 10 годин неможливо, навіть при бажанні цієї особистості», — вважає викладачка.

Про те, що його відрахували через низькі бали з інших предметів, Геннадій Шеремет говорить, що у них мало бути 36 предметів, але начитати їм встигли 4. «Толерантність», за словами Шеремета, вони здавали двічі й думали, що не здали, а «взаємодію з населенням на засадах партнерства» здавали тільки раз і вважали зданою. З іншими предметами, каже, що проблем не було.

Засідання за позовом Сергія Солодовника має відбутись 5 жовтня.

Джерело: