Через борги три підприємства на Сумщині не можуть вчасно розпочати опалювальний сезон

НАК “Нафтогаз” України оновив список підприємств-боржників Сумщини, які можуть не розпочати опалювальний сезон вчасно. За інформацією, опублікованою 15 жовтня на сайті компанії, на Сумщині три підприємства мають рівень розрахунків менше 90%, що є однією з обов’язкових умов отримання лімітів на газ.

Найбільший борг має охтирське ТОВ “Брокенергія”: 45 млн 289 тис. грн. Для того, аби надали ліміти газу, підприємство мінімально має сплатити 7 млн 626 тис. грн. За словами директора підприємства Григорія Юрка, технічно вони готові, а цю суму проплатять з міського бюджету.

“15 жовтня міський голова прийняв рішення провести передоплату по бюджету – і нам цих коштів буде достатньо, щоб закрити наш ліміт. Я думаю, що в понеділок ми отримаємо ліміт і розпочнемо опалювальний сезон”, – говорить він.

За його словами, найбільша проблема – борги населення.

“Було за десять років, на 1 вересня 2019 року, – 5 млн боргів. А на 1 вересня 2020 року, як у квітні вийшла новина, що можна не платити, – стало 12 млн боргів”, – додав він.

Близько 7,5 млн грн боргів має Шосткинське підприємство “Шостка-тепло”, яке опалює мікрорайон Капсюль. Директор підприємства Дмитро Чічак від коментаря відмовився, але пояснив, що це – борги попередніх років. Борг заявлений у справі про банкрутство – і хоча НАК “Нафтогаз” його вказує, претензій немає і ліміти газу підприємство отримає.

Коли саме вмикатимуть опалення мешканцям, вирішуватиме міська комісія з техногенної безпеки і надзвичайних ситуацій. Її засідання ще не проводили.

Третім боржником, який вказаний на сайті НАЗК, є ОСББ – вул. Г. Кондратьєва, 127/2. Вони мають борг близько 3,5 тис. грн, а сплатити для отримання лімітів мають трохи більше ніж 6 тис. грн. Голова ОСББ Любов Павленко розповідає: 3 тис.– це поточна оплата, яку вони сплатять до кінця жовтня.

“У нас – реструктуризація, помісячна оплата. До 25 числа ми повинні її погасити, а шість тисяч – це вони виграли суд, пеню нам нарахували за попередній рік. У нас дахова своя котельня, і є в нас один боржник, який з 2017 року нічого не платить. Він – боржник, а 180 тисяч для нашого будинку це дуже велика заборгованість, мешканці будинку наперед платять”, – говорить вона.

16 жовтня опалення почали вмикати у Сумах. За інформацією директора департаменту інфраструктури міста Олександра Журби, всі будинки мають бути з опаленням за п’ять-сім днів, згідно з графіком. Лікарні та навчальні заклади підключатимуть за заявками їхніх керівників.

suspilne.media