Через бездіяльність Ладухи у Бурині мають відбутися повторні вибори голови ОТГ

Із моменту місцевих виборів минуло вже понад півтора місяця, а Віктор Ладуха й досі не поспішає писати заяву до територіальної виборчої комісії про реєстрацію його на посаду міського голови Бурині. Наразі він уже порушив всі визначені законом терміни, відведені для заповнення цього документу.

Згадаємо хронологію подій. 1 листопада 2020 року Буринська ТВК оголосила переможцем на посаду Буринського міського голови діючого мера Віктора Ладуху. Вказані відомості про результати виборів було оприлюднено в місцевій газеті 6 листопада 2020 року. З цього часу переможець повинен був подати заяву про реєстрацію його на посаду міського голови до ТВК протягом 20 днів, тобто до 26 листопада 2020 року. 24 листопада Віктор Ладуха був на засіданні Буринської районної ради, у тому приміщенні, де розташовується виборча комісія і яка працює щодня, проте не знайшов в собі сили та мужності подати заяву, що підтверджують свідки. Лише 4 грудня 2020 року, на 29-й день з визначеного Законом терміну, він таки надумався подати заяву про реєстрацію міським головою безпосередньо в ході засідання міської ТВК. Під час засідання ТВК представники політичних сил, які були присутні, наголосили, що вказана заява була подана в порушення термінів, а відповідних заяв про продовження термінів подачі документів для реєстрації мер не надав.

Віктор Ладуха подав лікарняні листи, але голова ТВК Любов Булава, дослідивши матеріали, встановила, що їх було відкрито в період з 11 листопада 2020 по 23 листопада 2020 включно, а також з 25 листопада 2020 по 3 грудня 2020 включно. На запитання, чому він не міг подати заяву з 07 листопада 2020 по 11 листопада 2020,  24 листопада 2020 або 25 листопада 2020, відповіді не прозвучало. Тобто, навіть якщо припустити, що пан Ладуха таки дійсно хворів, а не підробив собі лікарняного, то у нього було в запасі ще СІМ днів, щоб виконати свій громадянський та мерський обов’язок і таки написати заяву, що у законному руслі почати обіймати посаду голови Буринської ОТГ. Однак цього зроблено не було, відбулося грубе порушення українського законодавства, а всі буринчани побачили — що ними могла знову керувати людина, яка нехтує навіть такими вкрай важливими і навіть доленосними речами!

В останніх діях голови ОТГ складно знайти логіку. Ще недавно Віктор Ладуха запускав дискредитаційну кампанію щодо поліції і прокуратури, заявляючи, що правоохоронці намагаються певним чином вплинути на результат голосування, і висунив проти них абсурдні звинувачення у наркоторгівлі і навіть реалізації фальшивих грошей. А коли вже всі бюлетені давним-давно пораховані і його визнали переможцем, він чомусь не робить елементарної справи – не пише заяву в ТВК. Цим же сам собі ставить підніжку та перекреслює всю виборчу кампанію, адже тепер через його зволікання повинні призначити повторні вибори, і Буринь знову обиратиме голову!!! А щоб провести нове голосування, знадобляться чималі кошти з бюджету, у якому ледве вистачає на соціальні видатки. Однак, схоже, що Віктора Ладуху це взагалі не хвилює, зрештою, не з його ж карману будуть ці видатки, а значить нічого страшного і не відбулося…

Жителі громади вже губляться у здогадках, чому він викидає такі фокуси. Можливо, скандального голову підкосила якась невідома хвороба і він не може дійти до комісії і заповнити своєю рукою заяву? Так ні, на змученого недугою він зовсім не схожий. Може, вважає, що подання цього документу – дрібниця, і він зможе і далі правити Буринню без відповідної реєстрації, типу як цар, — коронувався раз і прав до самої смерті або до революції? Але ж у своєму оточенні Віктор Ладуха має чимало юристів, які повинні були довести до його відома, що в даному випадку ігнорування Закону може коштувати посади, за яку він так тримається і не хоче нікому віддавати. Можливо, Віктор Ладуха вирішив, що бізнес для нього все ж важливіший за керування громадою, і тому відставив формальне, але дуже важливе питання з поданням заяви в останню чергу? Усім відомо, що мер Бурині є місцевим олігархом, і, готуючись до легалізації «ринку землі», переписав десятки тисяч гектарів землі на жінку та дітей.