Біля Глухова і Шостки хочуть створити ландшафтний парк

На території Шосткинського і Глухівського районів активісти хочуть створити регіональний ландшафтний парк «Верхнеесманьскій».

Відповідне клопотання вже подано до глави Сумської ОДА, пише Sumy-times. Вже близько року йде боротьба за збереження лісів між Шосткою і Глуховом. На території вони планують створити парк, де за планом на Глухівський район припадатиме 7,7 тис. Га території, на Шосткинський – 3,4 тис. Га.

Активісти розповідають, що на території РЛП «Верхнеесманьскій» будуть збережені всі традиційні види природокористування, в тому числі сінокосіння, випас худоби, збір грибів та ягід, бджільництво. Можна займатися сільським господарством, проте заборонено змінювати цільове призначення території.

Ідея створити парк виникла тому, що небайдужі громадяни прагнуть запобігти незаконну вирубку лісу, його спалювання і бездумне розорювання земель. Журналісти поспілкувалися з одним з активістів про те, чим особливий цей ліс і чому його потрібно зберегти.

Сергій Рубаник, пасічник-аматор, розповідає, що, перш за все, це місце зберігає багато історичних подій:

«Подій і людей, пов’язаних з даними місцями, не перелічити … Деякі дослідники навіть вважають, що саме цим шляхом своє військо князь Ігор вів до Путивля. А ще це відомий козацький шлях з містечка Вороніж до Глухова, яким часто подорожував відомий український письменник Пантелеймон Куліш. Саме тією дорогою, згідно щоденника історика Ханенко, несли тіло гетьмана Скоропадського для поховання в Гамаліївці. Тутешні пейзажі надихали достойників Сіверської землі. Тут відбувалися і визвольні події початку ХХ століття. У Слоутська лісах діяли Глухівський і Шосткинський партизанські загони. Саме тут, в хуторі Гута, відбулося їх перше об’єднання в легендарний Сумської загін на чолі з Сидором Ковпаком ».

Також, запевняє пасічник, це місце має важливе гідрологічне значення, адже тут залишена після танення льодовика глиняна карпічной гора. Цікава місцевість має незвичайний для району ландшафт – початок відрогів Середньоросійської височини з цікавим геологічним об’єктом і значними площами самовідновлення соснового лісу.

Доктор біологічних наук, керівник науково-дослідного відділення Національного природного парку «Гетьманський» Сергій Панченко науково обгрунтував створення РЛП «Верхнеесманьскій» в Шосткинському та Глухівському районах. Документи подані в Інститут географії АН України, де ідею створення парку офіційно підтримали.

Останній етап створення парку – затвердження рішення місцевою владою.

Джерело: