Архітектори та земельники придумали, як оформити спірну землю на Харківській

Схоже, до затвердження нового генплану розвитку Сум ще далеко. Так як Сумська міськрада розглядає все більше і більше питань про вимушене невідповідність фактичного використання тих чи інших ділянок того, що значиться в містобудівної документації. Спочатку це були в основному житлові будинки, наприклад багатоповерхівки, які «на папері» виявилися на землі садибної забудови. А за ними потягнулися і підприємства …

Так, управління архітектури – щоб юридичні особи могли розпоряджатися своєю власністю (приміщеннями, спорудами, які були законно побудовані і введені в експлуатацію до затвердження в Сумах Плану зонування території міста), – в зв’язку з встановленням невідповідності фактичного функціонального використання чотирьох земельних ділянок зазначеної містобудівної документації розробило проект рішення Сумської міськради про надання їм статусу «вимушеного невідповідності вимогам Плану зонування території міста». Йдеться про землі на вул. Харківської: це територія пл. 1,88 га і 0,14 га на вул. Харківській, 6 (ВАТ «Сумсільмаш»), ділянка 1 га на Харківській, 6 (ТОВ «ПКФ« Сапфір »), ділянка 0,176 га на Харківській, 4а (ТОВ« Урса-Торг ») і 0,46 га на Харківській, 4а (ПрАТ «Пусконалагоджувальні роботи-Суми»).

Другим пунктом цього рішення значиться, що на даних ділянках дозволяється капремонт і експлуатація розміщених на них будівель, а також їх реконструкція і технічне переоснащення. Третій пункт свідчить, що для подальшої зміни цільового призначення ділянок і їх забудови треба виконати детальний план території.

30 липня профільна депутатська комісія з землі та архітектури Сумської міськради розглянула це питання. Представник управління архітектури Анатолій Смолянінов пояснив депутатам: «На сьогодні ці ділянки належать до категорії промисловості (і на них є будови промназначения), а по містобудівної документації – в перспективі тут повинна бути реконструкція з розміщенням багатоквартирної житлової забудови. Треба вирішити питання з оформленням землі. Щоб орендарі далі думали, що їм робити, якщо змінювати цільове призначення – значить, розробляти ДПТ. Тому ми і пропонуємо зараз піти шляхом «вимушеного невідповідності». По суті, цей проект рішення для того, щоб перевести питання в законне русло, щоб люди могли оформити ділянки і ця територія розвивалася далі ».

Депутати з цим погодилися. Тепер слово за всім депкорпусом. Наступні питання, які їм доведеться розглянути, – про надання всім цим фірмам дозволу на розробку проектів відведення п’яти ділянок.

Джерело: