Апеляційний суд залишив довічне позбавлення волі для вбивці двох сумчанок

Сумською місцевою прокуратурою підтримано публічне обвинувачення у резонансному кримінальному провадженні стосовно чоловіка, який 14 років провів за гратами за вбивство двох дівчат і домігся перегляду справи. За вироком Ковпаківського районного суду м. Суми від 24 квітня 2020 року 42-річного чоловіка знову визнано винним у інкримінованих злочинах та засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. Апеляційний суд Полтавської області залишив покарання у вигляді позбавлення волі.

«Йдеться про події 2005 року. Тоді 3 серпня на околиці м. Суми поблизу залізничного мосту через р. Псел обвинувачений наніс 17-річній дівчині удар розкладним ножем спочатку в груди, а коли вона почала тікати, то порізав шию. Після чого він заволодів майном потерпілої. Крім того, 9 серпня обвинувачений прийшов до 25-річної сумчанки, напав на неї та задушив. Тіло заховав у диван. Чоловік заволодів не лише майном дівчини, а й паспортом та військовим квитком її чоловіка», – розповіла прокурор Сумської місцевої прокуратури Наталія Бауліна.

Нагадаємо: за вироком апеляційного суду Сумської області від 12.05.2006 обвинуваченого було визнано винуватим та засуджено до довічного позбавлення волі. Після чого засуджений звернувся до Європейського суду з прав людини. Як зазначено в рішенні суду, чоловік наполягав, що непричетний до злочинів. Зізнався у вбивствах, бо до нього застосовували тортури. Обставини та деталі вбивств знає, бо їх скоїли його знайомі, а він був лише свідком, а речі потерпілих, які в нього виявили під час обшуку, його змушували продати.

За результатом розгляду заяви Європейський суд з прав людини визнав, що було допущено жорстоке поводження із засудженим. Відтак Верховним Судом України 23.10.2017 вирок апеляційного суду Сумської області скасовано з направленням на новий судовий розгляд до першої інстанції.

Довідково: дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), п. 6 та 13 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене особою, яка раніше вчиняла умисне вбивство), ч. 2 ст. 185 (крадіжка), ч. 4 ст. 187 (розбій) та ч. 3 ст. 357 (привласнення документів) КК України.

Джерело: