«Агробарон» із Липової Долини Жамардій намагається заборонити людям обговорювати його небезпечну сушарку

Керівник ТОВ «Агропартнери-2009» Сергій Жамардій хоче направити вектор екологічного конфлікту у інше русло, «втягнувши» до справи у публічній площині інші підприємства, а також найняв юристів, які почали просувати ідею незаконності публічних слухань щодо функціонування його сушарки.

Скандальний липоводолинський «агробарон» Сергій Жамардій не перестає дивувати своєю винахідливістю та небажанням ставати на бік закону. Після того, як йому не вдалося легалізувати свій незаконний бізнес через голову Роменської РДА, «агробарон» почав поливати брудом і його, хоча керівник адміністрації просто став на захист людей, які страждають у Липовій Долині від екологічно-небезпечного виробництва. Далі Жамардій, не зумівши знайти прихильників своєї сушарки серед липоводолинців, привозить на попереднє обговорення питання про проведення громадських слухань щодо наміру отримання дозволу на викиди ТОВ «Агропартнери-2009», «підконтрольних» йому жителів села Русанівка, які, стають основним рупором вимог Жамардія до жителів та керівництва Липоводолинської громади. Щоб справа рухалася краще, «агробарон» замовляє журналістський матеріал, в якому звинувачує Роменську РДА у протиправних діях, посилаючись на постанову Кабміну. Мовляв, РДА не має права проводити публічні слухання і взагалі організовувати зібрання людей щодо питань, які їх хвилюють, а у даному випадку – створюють дискомфорт та проблеми зі здоров’ям. Хоча стаття 39 Конституції України гарантує, що: «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї й проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування». Тож виникає питання – у чому тут протиправні дії з боку Роменської РДА, яка вирішила детально розібратися у цій конфліктній ситуації?..

Спробувавши практично усі методи боротьби з жителями селища та місцевою владою, «агробарон» вирішив перекласти у публічній площині відповідальність за порушення екологічних норм на інші підприємства, які не мають до справи жодного відношення. Так, команда Жамардія вирішує роботу сушарки порівняти із «великою піччю». А так як на території селища є багато підприємств, які працюють з такими агрегатами та спалюють дрова чи щепу, то, відповідно, претензії слід пред’являти не тільки Жамардію, а й іншим юридичним особам. У цьому інформаційному векторі, «підконтрольні» «агробарону» люди із Русанівки, почали пред’являти претензії заводу Кобзаренко та місцевій лікарні, які опалюються тредопаливними котлами.

Схоже, такими заявами Жамардій розраховує на недалекість місцевих жителів, які, на його думку, не можуть відрізнити принцип роботи сушарки, головним забруднювачем в якій є не дим, а пил, що і не дає можливості дихати чистим повітрям місцевим жителям.

Піддали також критиці й слова очільника селища Володимира Штанька, який під час свого виступу говорив про необхідність підвищення відсотків за оренду землі. Як виявилося, за користування землею фактично у центрі селища Жамардій розраховується за аномально зниженою відсотковою ставкою – 3%! Таких розцінок вже ніде немає – звичайна ціна сьогодні складає 10-12%! Скоріше за все, «агробарон» був у зговорі із попереднім очільником Липової Долини, який й підписав такий невигідний для громади договір – по-іншому, таку недбалість у догляді за землями липоводолинської громади – важко пояснити…

Однак, більше за все, липоводолинців вразив коментар головного бухгалтера Жамардія – пані Наталії, яка в погоні за прибутками готова просто ігнорувати думку населення громади.

«Ця сушарка працює на дровах та нічим не відрізняється від великої груби, які донедавна були у кожній домівки жителів Липової Долини. Поряд є лікарня, яка також опалюється дровами. Є садочок, та школа, і всі ці об’єкти опалюються дровами, що мають такі ж викиди у повітря як і сушарка. Взагалі, підприємство розташоване на землі промислового значення, по сусідству з територією великого заводу Кобзаренко. Тобто, брати до уваги лише викиди ТОВ «Агропартнери – 2009» і при цьому говорити, що від них хворіють люди – це повна нісенітниця, – виправдовувалася головна бухгалтерка підприємства Наталія. – А ті, хто в це вірять, “або хочуть в це вірити – просто не хочуть розібратися в чому тут справа”. “Я не розумію, як взагалі можуть люди так гостро реагувати на цю проблему, – цинічно зазначає головний бухгалтер ТОВ «Агропартнери – 2009».

Ось так головбух ТОВ «Агропартнери – 2009» Наталія вважає всіх липоводолинців, яким заважає робота сушарки, просто малограмотними нікчемами, які самостійно не здатні зрозуміти, що шкодить їх здоров’ю та нормальній життєдіяльності.

Нагадаємо, як повідомляли раніше, головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, яке на замовлення мешканців Липової Долини проводило перевірки скандальної зерносушарки ТОВ «Агропартнери-2009», виявило, що рівень забруднення повітря та рівень шуму від роботи сушарки перевищує гранично допустимі норми у декілька разів.