7 опорних лікарень Сумщини отримають субвенцію з держбюджету

Уже в цьому році приймальні відділення опорних лікарень області повинні стати абсолютно іншими – як по наповненню, так і за функціями. Замість звичних приймальних покоїв там з’являться стаціонарні відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги – з цілодобовим доступом до обладнання в режимі 24/7.

На початку цього року Кабмін затвердив мережу опорних лікарень, де під невідкладної допомоги будуть реконструйовані (капітально відремонтовані) приймальні відділення. В нашій області визначили сім опорних медустанов: обласна лікарня, Сумська центральна міська лікарня, а також – Охтирська, Роменська, Конотопська, Шосткинська і Глухівська ЦРЛ.

Якими будуть оновлені відділення? Передбачено, що там облаштують лікарсько-медичний пост і кілька зон – приймально-сортувальну, реанімаційну і общемедицинскую – з окремими боксами, палатами і кабінетами. А головне – вони будуть оснащені сучасним діагностичним обладнанням, що дозволяє оперативно визначити проблему пацієнта і алгоритм надання допомоги.

На реконструкцію 120 приймальних відділень по всій Україні виділено 1,68 млд. грн. Ці кошти як субвенцію з держбюджету направляються з Фонду боротьби з COVID-19. Для Сумщини, як повідомила заступник директора департаменту фінансів Сумської ОДА Алла Литвяк, передбачено 56 млн. Грн., Які розподілені між опорними лікарнями. Для Глухівської ЦРЛ – 9,6 млн., Конотопської ЦРЛ – майже 12,3 млн., Роменської ЦРЛ – близько 6,6 млн., Охтирської ЦРЛ – 1,8 млн., Шосткинської ЦРЛ – 6,9 млн., Сумської ЦМЛ – 6,8 млн. і обласної лікарні – майже 11,9 млн. Варто зазначити: мінімальним умовою залучення державного фінансування для створення відділень екстреної медичної допомоги була наявність проектно-кошторисної документації, яка розробляється за рахунок місцевих бюджетів. У деяких медустанов кошторис перевищила виділену з держскарбниці суму – різницю повинен перекрити місцевий бюджет.

– Оскільки вартість деяких проектів вийшла більше, ніж це передбачено з держбюджету, – були затребувані гарантійні листи, що кошти на умовах співфінансування виділять місцеві бюджети, – уточнила Алла Литвяк. – Таких у нас по області три лікарні – обласна, Сумська ЦМЛ і Конотопська ЦРЛ. Раніше для Сумської обласної лікарні облбюджету вже виділяв 300 тис. Грн. на проектно-кошторисну документацію, тепер додасть додатково 4,8 млн. Що стосується Сум – є гарантійний лист, що міськбюджет для ЦМЛ виділить ще 800 тис. грн. Так само і по Конотопу. Решта опорні лікарні укладаються в суму субвенції.

У Сумській міській лікарні, як повідомила директор Валентина Домінас, відділення екстреної медичної допомоги планують облаштувати на першому поверсі центрального корпусу. А в обласній для його створення перепланують і реконструюють приміщення лікувального корпусу №1.

На закупівлю обладнання для реконструйованих відділень з Фонду боротьби з COVID-19 засобів заплановано більше – 5,3 млрд. Грн. Перелік необхідного обладнання, предметів довгострокового користування, медичних виробів і допоміжних засобів МОЗ було затверджено ще в травні. В кінці червня робоча група визначилася з тим, що потрібно придбати в першу чергу. Це стосується дорогих апаратів – ангіографів, комп’ютерних томографів, пересувних рентген-апаратів, ендоскопічного обладнання тощо., Що істотно поліпшить матеріально-технічну базу опорних лікарень, які в госпітальному окрузі повинні надавати пацієнтам високоспеціалізовану допомогу. Поки що наші райлікарні навряд чи можуть похвалитися таким сучасним арсеналом для діагностики хворих. Проект передбачає, що це обладнання буде закуплено централізовано Міністерством охорони здоров’я, а одержувачем коштів, як повідомляв на засіданні уряду міністр охорони здоров’я Максим Степанов, хочуть визначити ДП «Медичні закупівлі».

Джерело: