Багато хто пам’ятає ті часи, коли біля магазинів стояли бочки з квасом, пивом, молоком і навіть вином. Туди йшли з бідонами або 3-літровими банками і купували напої в свою тару.

Зараз часи змінилися – сьогодні все упаковано і виставлено на полицях магазинів. І, крім товару, ми з вами оплачуємо ще й тару, яка швидко виявиться в сміттєвому баку.

Зараз з’явилося багато магазинів, де продають напої на розлив. Однак … продають їх виключно в тару, яка продається у них же. І ця тара коштує грошей. Літрова пляшка – приблизно 3,5 грн.

Раніше так звана безповоротна тара повинна була включатися у вартість продукту. Наприклад, той же розсипний цукор або крупи в кишенях не понесеш. Тому пакетик за 5 або 10 копійок або взагалі пропонувався безкоштовно, або, як уже було сказано, входив у вартість.

Але з часом продавці усвідомили, що з тари можна отримати додатковий дохід, і пакетики стали продаватися за такою ціною, що багато покупців почали ходити в магазин зі своїми. А ось з тарою для напоїв справа значно складніше …

– Я зайшла в магазин і попросила налити мені літр вина, – розповідає Вероніка. – Перший раз купувала вино на розлив. Захотілося спробувати. Потім мені видали два чеки, один на вино, інший – на тару. Примітно, що ніде в магазині не було інформації про те, що тара купується окремо. Я дізналася це вже по факту. Сперечатися з продавцем не стала, адже він просто виконує свою роботу. Але я вважаю, що це неправильно. Я прекрасно знаю собівартість цієї пляшки, так як мій чоловік їх виробляє. А в магазині підприємець продає її з напоєм, накручуючи більше ніж в 10 разів тільки на самій пляшці! Поцікавилася у продавця: якщо я прийду зі своєю новою пляшкою і навіть покажу документ з підприємства, де буде сказано, що пляшку справили півгодини назад, продасть він мені вино чи ні? Відповів: «Не можна». Виходить, що покупцеві просто нав’язують тару, не залишаючи йому вибору. Хіба це законно?

З питанням сумчанки звернулися в управління захисту прав споживачів Госпродпотребслужби в Сумській області. Там пояснили:

– Якщо ніде в магазині не сказано, не вказано, не написано, що за тару покупець повинен платити, і не вказана вартість, то її реалізація – порушення. Якщо вказано зі згадуванням обсягу тари і ціною, то законно. Чому не можна зі своєю тарою? Можливо, ви пили з тієї пляшки, і на шийці, яке ставиться в кран для розливу напою, можуть залишитися мікроби, які перейдуть на наступну пляшку іншому покупцеві. Тому тара повинна бути тільки нова, і на неї повинен видаватися окремий чек. Продати в вашу тару можуть лише там, де реалізація відбувається через мірну ємність. Як при покупці квасу з бочки на вулиці. Але в магазині, на жаль, такого немає.

Чесно кажучи, цей коментар управління лише додав питань. Адже в багатьох магазинах сьогодні продають фільтровану воду, яку вільно розливають в б / у пляшки. Там є спеціальне місце для розміщення пластикової тари до 2 л. Але ж виходить, що після шийки пляшки, з якої, ймовірно, пили, залишаються мікроби, які потім передаються. Однак ці апарати стоять, і ніхто не забороняє приходити зі своєю тарою. Ось такий парадокс …

Джерело: