10 порушень природоохоронного законодавства викрили за тиждень на Сумщині

За 7 днів Сумський рибоохоронний патруль викрив 10 порушень природоохоронного законодавства

У період з 9 по 15 липня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 10 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.

Так, складено три протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову) та один – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства). Також оформлено шість актів виявлення та вилучення 14 одиниць безхазяйного майна.

«У порушників вилучено 17 од. заборонених знарядь лову та майже 8 кг водних біоресурсів. Збитки, завдані рибним запасам, склали майже 700 грн. Передано до судів три справи для притягнення до адміністративної відповідальності» – повідомив керівник рибоохоронного патруля Олександр Непочатов.

Для прикладу, 9 липня державними інспекторами Сумського рибоохоронного патруля викрито грубе порушення Правил рибальства на водоймі в с. Голуби Буринського району. Близько 22:00 виявлений місцевий житель, який за допомогою раколовки добув 18 раків, загальною вагою 1 кг. Збитки, завдані рибному господарству, становлять 459 грн. На особу складено протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Знаряддя лову вилучені на склад Сумського рибоохоронного патруля, згідно опису-оцінки знарядь лову.

Того ж дня під час рейду по Шосткинському району на водоймі в с. Макове рибінспектори виявили рибалку, який добував водні біоресурси живцевими снастями, що перевищують дозволену кількість гачків — 12 щуковками. Риби не впіймав. На рибалку складено протокол за ч. 3 ст. 85 КУпАП та накладено 85 грн штрафу.

15 липня рибінспекторами під час рейду по Сумському району викритий громадянин, який на Косівщинському водосховищі намагався добути рибу забороненим знаряддям – однією сіткою. Риби добути не встиг.

За даний період складено 6 актів виявлення та вилучення безхазяйного майна в Сумському, Роменському, Шосткинському та Глухівському районах, згідно з якими вилучено десять сіток, два «павука» та дві раколовки. У водне середовище випущено майже 2 кг риби: окунь – 12 екз. та карась сріблястий – 9 екз.

Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватися встановлених Правил рибальства та з повагою ставитись до природних ресурсів. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.

Довідково: відповідно до п. 4.1 Правил любительського і спортивного рибальства любительський лов риби, інших водних живих ресурсів в літній період дозволяється на водоймах загального користування з берега або з човна вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п’яти на рибалку та спінінгом.

Джерело: